Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις (53)

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Μ.Ψ.Α.) Δομής Αττικής της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος σας προσκαλούν στην Αποκριάτικη Εορταστική Εκδήλωση με τίτλο: «Σήκω χόρεψε κουκλί  μου!!!», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 17.30 - 21.00,  στο Πολιτιστικό  Κέντρο  «Μελίνα Μερκούρη»,  Μεγίστης 18-20 στην Καλλιθέα.
Σας περιμένουμε στο φετινό μας αποκριάτικο ραντεβού για να ξεδώσουμε, να ξεφαντώσουμε και να καλοπεράσουμε με εδέσματα φτιαγμένα από τα χεράκια μας!!!

Δείτε εδώ την Πρόσκληση και την Αφίσα της Εκδήλωσης

 

Η 10η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το Συνέδριο λήξης του προγράμματος ERASMUS+ Be Right, όπου η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος συμμετέχει ως εταίρος, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων γύρω από την ψυχική υγεία. 

 

9 Οκτωβρίου/ EU Mental Health Alliance / Βρυξέλλες  

«Το μέλλον της εργασίας και η ψυχική υγεία» Διασφαλίζοντας ποιοτική εργασία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον: σεμινάριο ανάπτυξης ικανοτήτων

Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για την Ψυχική Υγεία, την Απασχόληση και την Εργασία (European Alliance for Mental Health – Employment & Work) διοργανώνει ένα σεμινάριο με θέμα «Το μέλλον της εργασίας και η ψυχική υγεία».

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συζητηθεί πως οι παγκόσμιες αλλαγές στον τομέα της εργασίας επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία και τι μπορεί να γίνει ώστε να απαντηθούν επαρκώς αυτές οι αλλαγές. Η εκδήλωση απευθύνεται σε αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς εταίρους, εκπροσώπους φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και οργανώσεων Συνηγορίας και Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων. Το σεμινάριο θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση είναι διαθέσιμες (στα αγγλικά) εδώ. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ανοίξουν στο τέλος Αυγούστου 2019. 

 

 

10 Οκτωβρίου / 10.00-13.00 Συνέδριο Λήξης Προγράμματος Erasmus+ Be Right / Βρυξέλλες

Στις 10 Οκτωβρίου 2019, το πρόγραμμα  Erasmus+ Be Right διοργανώνει συνέδριο λήξης του προγράμματος για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των εργαλείων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν τα εξής:

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που αναπτύχθηκε και απευθύνεται σε επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.

το επιτραπέζιο παιχνίδι για τα δικαιώματα στην ψυχική υγεία που στόχο έχει την εύκολη ενημέρωση των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας γύρω από το θέμα.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Mental Health Europe, εκπρόσωποι των οργανισμών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Be Right” ευρωπαϊκοί φορείς και ειδικοί με βιωματική εμπειρία.  

Για δηλώσεις συμμετοχής στο συνέδριο δείτε εδώ 

Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

10 Οκτωβρίου Ι Mental Health Europe

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός Mental Health Europe θα φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βασικούς φορείς με ενδιαφέρον γύρω από το θέμα της πρόληψης της αυτοκτονικότητας που είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Ένα πιο αναλυτικό πρόγραμμα μαζί με πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής θα είναι σύντομα διαθέσιμα. 

 

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Be Right εδώ 

 

Βάλαμε "Τρίποντο στο Στίγμα" ενάντια στην ψυχική υγεία συμμετέχοντας στο 4ο Πανελλήνιο Τουρνουά Μπάσκετ Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας "Franco Basaglia" της ΕΠΑΨΥ. 

Ομάδες ληπτών και θεραπευτών από 24 φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα έδωσαν ραντεβού στο τερέν του Κλειστού Χαλανδρίου «Νίκος Πέρκιζας» (Λεωφόρος Πεντέλης 150 & 25ης Μαρτίου) το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 στη 13.00 για να αγωνιστούν στέλνοντας και φέτος ένα δυνατό μήνυμα κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. 

 

Οι ομάδες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Καλλιθέα Suns & Καλλιθέα Bulls, που απαρτίζουν ένοικοι των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και θεραπευτές αναμετρώνται υπό τις οδηγίες της προπονήτριάς τους με στερεότυπα και σκοράρουν ψηλά αποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός και η ψυχική υγεία μας αφορούν όλους!

 

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν θερμή, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν παράλληλα μουσικά δρώμενα. 

Το MHPSS sub-working group Attica και το MHPSS Reference Group της Inter-Agency Standing Committee (RG IASC)  διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο Ψυχικής Υγείας με τίτλο "Από τη διαχείριση κρίσεων στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις" στις 3-4 Ιουνίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (Πανεπιστημίου 30). Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. προσφυγικό, πυρόπληκτοι). Βιώσιμες πολιτικές μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την Υγεία και κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μετακινούμενων πληθυσμών θα βρεθούν, επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων. Το Συνέδριο διαρθρώνεται σε στρογγυλά τραπέζια/panels και εργαστήρια/workshops.

 

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλάροπουλος, που είναι μέλος του MHPSS sub-working group Attica, θα συμμετάσχει στο Συνέδριο με τριπλή παρέμβαση: 

 

1) Πάνελ Ολομέλειας με θέμα την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αν. Αττικής το καλοκαίρι του 2018 (Αθηνά Φραγκούλη, Ευπραξία Μπέλτοβα), 

 

2) Workshop με θέμα το δικαίωμα στην ψυχική υγεία (Παναγιώτα Φίτσιου, Νίκη Δαρμογιάννη) σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων 

 

3) Workshop με θέμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε παιδιά και εφήβους (Δέσποινα Κατσούδα) σε συνεργασία με την ΖΕΥΞΙΣ.

 

 

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή. Για να εγγραφείτε στο Συνέδριο, «πατήστε» εδώ

 

Για να εγγραφείτε στα εργαστήρια (workshops) του Συνεδρίου, «πατήστε» εδώ  και ακολουθείστε τις οδηγίες.

 

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα

 

 

Την ενημερωτική δράση με θέμα «Φροντίζω τον εαυτό μου, φροντίζω την υγεία μου, φροντίζω το σώμα μου» που διοργάνωσε το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Φωκίδος σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ιτέας στήριξαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Οι συνεργάτες μας συντόνισαν ένα ξεχωριστό ταξίδι μάθησης που ξεκίνησε στη Μαρίνα Ιτέας και μέσα από βιωματικές τεχνικές πέρασε μέσα από πέντε σταθμούς:

Σταθμός 1 ➡️κίνηση 

Σταθμός 2 ➡️υγιεινή 

Σταθμός 3 ➡️αναπνοή

Σταθμός 4 ➡️διατροφή

Σταθμός 5 ➡️ψυχική υγεία

 

 

Δίνουμε ραντεβού για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής εκστρατείας ενδυνάμωσης της φιλίας, της κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότιμης συνύπαρξης. Οι ομάδες θεραπευόμενων και θεραπευτών της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας συμμετέχουν στο πρόγραμμα Φιλαράκια Ελλάδας – Best Buddies Greece και σας καλούν σε τρεις εξορμήσεις σε Ιτέα, Άμφισσα και Λαμία, όπου δίνουμε ραντεβού για να κρεμάσουμε τα Κουδούνια Φιλίας που κατασκεύασαν θεραπεύομενοι στις μονάδες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας –Δομή Φθιώτιδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με εθελοντές.

 

Δίνουμε ραντεβού για να διαδώσουμε το μήνυμα

«Η φιλία είναι δώρο»

 

Δευτέρα 13/5, 17.30π.μ _ Συνάντηση στον Μώλο Ιτέας

Τρίτη 14/5, 10.00π.μ _ Συνάντηση στην πλατεία Ησαΐα

Μαζί με θεραπεύομενους και θεραπευτές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας πολύτιμοι συνεργάτες θα είναι το ΚΔΑΠ Ιτέας, το Ειδικό Δημοτικό Άμφισσας, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας, το ΚΑΠΗ Ιτέας και η Εστία Άγιος Νικόλαος.

 

Τρίτη 14/5, 10.00 π.μ.-Πλατεία Ελευθερίας Λαμίας

και συνεχίζουμε στις κεντρικές οδούς Τρούμαν, Διάκου, Ρήγα Φεραίου, Κολοκοτρώνη και Καραγιαννοπούλου. 

 

Η εκδήλωση της Λαμίας θα κλείσει με θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο γνωστό παραμύθι «Το κάτι άλλο!», με την συμβολή της Θεατρικής Ομάδας των εθελοντών Best Buddies  της Δομής Φθιώτιδας της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., Το Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου  ΑμεΑ και τους μαθητές της Β τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Λαμίας. 

 

Ψάξε – Βρες - Πάρτο! Τα Κουδούνια Φιλίας, είναι στη διάθεση όποιου τα βρίσκει, προτρέποντάς τον να ανεβάσει φωτογραφία του κουδουνιού στα social media με hashtags #LetsBeFriends #BestBuddiesBells #Filarakia

Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προώθησης και προβολής του 6ου Περιπάτου φιλίας, που φέτος θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 10.00 π.μ., στην Πλατεία Συντάγματος. 

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου),το «Μεγάλο Καφενείο 1929» στην Άμφισσα σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ν. Φωκίδας θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 18.30 μια ανοιχτή συζήτηση με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, κα Τασούλα Επτακοίλη. 

 

Στο έργο της συγγραφέως αναλύονται θέματα ιδιαίτερα επίκαιρα για τη σημερινή κοινωνία, όπως η αγάπη προς το έτερον, η υπέρτατη αξία της αλληλεγγύης και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι ήρωες της Επτακοίλη είναι τα ζώα της διπλανής πόρτας ή και της διπλανής αυλής τα οποία λαμβάνουν μορφή ήρωα, όταν αυτό χρειαστεί, για να βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα κάθε απαρηγόρητο πλάσμα της Γης.  

 

Το θέμα που πραγματεύεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το 2019 είναι «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, τα Μουσεία καλούνται να ξεπεράσουν τους ακαδημαϊκούς συμβατικούς ρόλους τους και μέσω της σύνδεσης της παράδοσης με την σύγχρονη κοινωνία, να καταστούν κομβικά σημεία λαών και πολιτισμών διακηρύσσοντας παράλληλα την άρρηκτη σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το φυσικό περιβάλλον, στοιχεία τα οποία αποτελούν το δίπολο του χαρακτήρα του Δελφικού τοπίου από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.

 

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών, κα Έλλη Ρομβοτσάνου – Κοτσάνου και επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ν. Φωκίδας. 

 

Στη συζήτηση καλούνται να λάβουν μέρος φορείς και άτομα που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό ταξίδι έκαναν συνεργάτες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ&Ψ.Υ.) σε Κομοτηνή, Καβάλα και Θάσο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Κοινοτήτων Ροδόπης και Καβάλας, 8-13 Απριλίου 2019. 

Στην Κομοτηνή μίλησαν για τις «Αγχώδεις Διαταραχές: Διάγνωση και Θεραπεία» στο πλαίσιο εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις 8 Απριλίου με κεντρικό θέμα «Η Τέχνη ως μέσο θεραπείας των ψυχικών διαταραχών» που συνδιοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» -Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου Κομοτηνής και το EUROPE DIRECT με την υποστήριξη των ασκουμένων φοιτητριών Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επόμενες στάσεις η Θάσος και η Καβάλα, όπου στις 11 και 12 Απριλίου υλοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια σε μαθητές του Γενικού Λυκείου Θάσου και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας με θέμα την «Ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών και των εφήβων».

 

Παρακολουθήστε δηλώσεις της ψυχολόγου της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., Χριστίνας Μπαξεβάνη, στην κάμερα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Rodopi Live από 3:34 μέχρι 4:46 εδώ 

Στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα περιβαλλοντικής δράσης σε Λαμία και Άμφισσα συμμετέχοντας για άλλη μια χρονιά στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρωτοβουλία Let's do it Greece. Στη Λαμία, την Τετάρτη 3 Απριλίου, θεραπευόμενοι και θεραπευτές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με λήπτες και εργαζόμενους του ΚοιΣΠΕ "Ανεμώνη" καθάρισαν και καλώπισαν κεντρικό πάρκο της πόλης που είχαν υιοθετήσει μέσω του προγράμματος του Δήμου Λαμιέων «Υιοθέτηση πράσινου χώρου». Στην Άμφισσα, την Κυριακή 7 Απριλίου, αξιοποιώντας την ηλιόλουστη μέρα δημιουργήσαμε χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, καθαρίσαμε και συζητήσαμε για σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα.

Μια ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή βασισμένη στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι - χορό " ο Γανωτής", παρουσίασαν το Σάββατο, 3 Μαρτίου, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άμφισσας θεραπευόμενοι και θεραπευτές των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας του Νομού Φωκίδας σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς της πόλης. 

Σύμφωνα με την παράδοση του τραγουδιού ο γανωτής καταφθάνει στο χωριό, στήνει τα υπάρχοντα του και σιγά -σιγά εμφανίζονται οι κάτοικοι - ο δήμαρχος, ο παπάς, η δασκάλα, η φουρνάρισσα, ο αστυνομικός, ο ναυτικός, οι βοσκοπούλες, η "όμορφη" κοπέλα και η γριά του χωριού. Όλοι φέρνουν κάτι για να γανώσει ο γανωτής -ταψιά, κατσαρόλες, τηγάνια, τετζερέδες, μπρίκια...και λιβανιστήρια. 

Το θεατρικό, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, συμπλήρωσαν χορός, τραγούδι και πολλά τοπικά εδέσματα. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Δελφών για τη φιλοξενία.