01.07.2021 – Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας»

 

Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας»

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:15 μ.μ.

Erasmus+ Programme: European Profile for Peer Support Workers

 

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος διοργανώνει Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 μεταξύ 10:00 π.μ. και 14:15 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “European Profile for Peer Support Workers”.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το Πρόγραμμα Erasmus+ “European Profile for Peer Support Workers” («Ευρωπαϊκό επαγγελματικό προφίλ για Ειδικούς Υποστήριξης Ομοτίμων»), η παρουσίαση των υποέργων του Προγράμματος, καθώς και της παρούσας κατάστασης αναφορικά με την Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων στον χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σκοπός του Προγράμματος Erasmus+ “European Profile for Peer Support Workers” είναι να δημιουργηθούν ευρωπαϊκά επαγγελματικά πρότυπα για την Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων. Τα πρότυπα αυτά θα αποτελέσουν στη συνέχεια τη βάση για τη διαμόρφωση βασικών ενοτήτων επιμόρφωσης – εκπαίδευσης και την απόκτηση των απαραίτητων τυπικών προσόντων για την άσκηση του παραπάνω επαγγέλματος στην ψυχοκοινωνική εργασία.

Ο Ειδικός Υποστήριξης Ομοτίμων είναι ένας εργαζόμενος στον χώρο της ψυχικής υγείας που απασχολείται με βάση την προσωπική του εμπειρία ανάρρωσης (recovery) με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση άλλων ατόμων στη δική τους πορεία ανάρρωσης.
Η υποστήριξη από ομοτίμους εξελίσσεται σε ένα νέο επάγγελμα, που εντάσσεται σταδιακά στις διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας. Η εργασία με βάση τις αρχές της ανάρρωσης (μοντέλο recovery) και της υποστήριξης από ομοτίμους (peer support) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τρέχουσα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εκπαίδευση και επίσημο πλαίσιο – προσοντολόγιο για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ωστόσο παρατηρείται ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτό το εργασιακό πεδίο.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και θα μαγνητοσκοπηθεί. Για τη συμμετοχή σας απαιτείται η εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZwoceGsrDwsHd0qJw5sw6bSnHuSHbXmuH2z

Το συνέδριο είναι παραδοτέο χρηματοδοτούμενου προγράμματος και τα προσωπικά δεδομένα που απαιτούνται για την εγγραφή, θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό της παρουσίας των συμμετεχόντων σε αυτό, μέχρι το πέρας του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα συντονίζεται από τον οργανισμό Grone Bildungszentrum für Gesundheits und Sozialberufe GmbH στη Γερμανία. Οι υπόλοιποι εταίροι οργανισμοί είναι οι: Stichting Cordaan Group και Stichting GGZ Noord Holland Noord από την Ολλανδία, Sorlandet Sykehus HF από τη Νορβηγία και CEdu Sp. z o.o. από την Πολωνία.

Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Δείτε την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο Φυλλάδιο του Προγράμματος 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο