1ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας «Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες, Μετασχηματισμοί»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας

«Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες, Μετασχηματισμοί»

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, Ωρες: 09.30 – 14.30

Δημοτικός Πολυχώρος «Γαλαξίας», Πλατεία Νέας Σμύρνης

 

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος) διοργανώνει το 1ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 (09.30 – 14.30) στον Πολυχώρο «Γαλαξία», στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στόχος του Forum είναι η ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων ανάμεσα στη νέα γενιά των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας και των έμπειρων επιστημόνων που πρωτοστάτησαν στην εδραίωση και εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθισης στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το όραμα του Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Ψυχαναλυτή, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου. Το θέμα του πρώτου Forum πάνω στο οποίο θα συζητήσουν οι νεότεροι και οι έμπειροι επαγγελματίες, καθώς και οι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέσα από τρεις Ομάδες Εργασίας, είναι «Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες και Μετασχηματισμοί». 

Την έναρξη του Forum θα πραγματοποιήσουν η Δρ. Αθηνά Φραγκούλη, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος, ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής κος Βασίλης Καψαμπέλης και ο Πρόεδρος του ολλανδικού φορέα ψυχικής υγείας Cordaan, κος Eelco Damen. Τις Ομάδες Εργασίες θα συντονίσουν η Παιδοψυχίατρος κα Κωνσταντίνα Κανελλέα, ο Ψυχίατρος κος Διονύσης Σακκάς και η Ψυχοθεραπεύτρια κα Τέση Λαζαράτου. Στις Ομάδες Εργασίας θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις σημαντικοί επιστήμονες, από το χώρο της ψυχικής υγείας.

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας και της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η  επιστημονική του προσέγγιση βασιζόταν στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα και συνδυαζόταν με την αγάπη για τον ψυχικά ασθενή και το σεβασμό για τον ψυχικό πόνο. Βασικό όραμά του ήταν η κατάργηση της ασυλικής προσέγγισης στην Ψυχιατρική. Έγινε ο πρωτεργάτης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία σε σύγχρονες, ανοικτές και ανθρώπινες θεραπευτικές μονάδες μέσα στην κοινότητα. Βασική του θέση ήταν ότι «ο ψυχικά ασθενής έχει μεγαλύτερο όφελος θεραπευτικό, ιατρικό, όταν θεραπεύεται μέσα στην κοινωνική του ομάδα και μέσα στην οικογένεια».

Με έναυσμα τον ένα χρόνο από την φυσική απουσία του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, παλιοί και νεότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κρατούν ζωντανή τη μνήμη του. Τιμώντας το έργο του και εμπνεόμενοι από το το όραμα την έμπνευση και τη γνώση του, θεσμοθετούν έναν ετήσιο ανοιχτό διάλογο, αφιερωμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της Κοινωνικής Ψυχιατρικής στη χώρα μας, ειδωμένες μέσα από το Ψυχαναλυτικό Πρίσμα. 

Το Forum υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη και φιλοξενία του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 92 21 739 & 210 92 27 611 (εσωτ. 13) 

Δείτε εδώ την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα του Forum

Κατεβάστε το Δελτίο Συμμετοχής

Μετάβαση στο περιεχόμενο