2ο επιμορφωτικό σεμινάριο σε αστυνομικούς 1ης γραμμής

Η δεύτερη ενότητα του κύκλου τεσσάρων επιμορφωτικών σεμιναρίων με κεντρικό τίτλο: «Ο Αστυνομικός της πρώτης γραμμής» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2017 στο κτίριο της Γ.Α.Δ.Α. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος του σεμιναρίου-που παρακολούθησαν 50 αστυνομικοί πρώτης γραμμής-ήταν να σκιαγραφήσει το ρόλο της αστυνομίας στη διαχείριση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τα όρια του.

Οι συνεργάτες της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., Παναγιώτα Φίτσιου-ψυχολόγος, Αλέξανδρος Τσιπουρίδης-ψυχίατρος, και ο Αλέξανδρος Λούντζης -νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος ανέπτυξαν ουσιώδη ζητήματα, όπως η κοινοτική διαχείριση της ψυχικής νόσου, η διαδικασία και οι όροι της ακούσιας νοσηλείας, η εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια εξέταση ψυχικά πασχόντων, η διαχείριση διεγερτικών και άλλων έκτακτων περιστατικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι συμμετέχοντες αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν καταθέτοντας εμπειρίες, απορίες και  προβληματισμούς που αφορούν σε κρίσιμα ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα στην ψυχική υγεία, τις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και το έργο τους, αλλά και το ζωτικό για εκείνους χειρισμό των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Μέσα από το διάλογο που ακολούθησε προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη δικτύωσης των εμπλεκόμενων- κάθε φορά- υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τις Αρχές, αλλά και σχετικά με το νομικό, θεσμικό, και ψυχιατρικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την κα Παρασκευοπούλου Ελευθερία ψυχίατρο της ΕΛ.ΑΣ για την άρτια συνεργασία στο πλαίσιο διεξαγωγής του σεμιναρίου. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο