3ο FORUM ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας TΕΧΝΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙA


3ο FORUM ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας
TΕΧΝΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙA
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021
Ώρες: 10.00 – 14.00 /Διαδικτυακά μέσω Zoom

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος) σε συνεργασία με το DARE DANCE DIGITALIZE-The 3D project, διοργανώνουν το 3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία».

To Forum αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας και όλων όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα ψυχικής υγείας, για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας βιώσιμης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το όραμα του Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και η πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποτέλεσε μια συλλογική ψυχοπιεστική συνθήκη. Το διάστημα της επιβεβλημένης κοινωνικής απομόνωσης, η επαφή με την Τέχνη λειτούργησε ως αντίδοτο στον εγκλεισμό και αποτέλεσε διέξοδο από τη μοναξιά. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής είναι, άλλωστε, διαχρονικά, μια βασική λειτουργία της Τέχνης.

Στο φετινό Forum, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκοί, λήπτες των υπηρεσιών και καλλιτέχνες, θα συζητήσουν πάνω σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με την Τέχνη και την ψυχική υγεία, όπως: Τι είναι αυτό που αναζητά διαχρονικά ο άνθρωπος στην καλλιτεχνική έκφραση και πώς προκύπτει το αισθητικό αποτέλεσμα; Ποιες είναι οι λειτουργίες που την υποστηρίζουν και πώς αξιοποιούνται, προκειμένου το άτομο να επικοινωνήσει, να ισορροπήσει, να θεραπευτεί; Πώς λειτουργούν τα καλλιτεχνικά προγράμματα ως μέσο μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού; Ποιοι είναι οι κοινοί τόποι, οι διαφορές και οι δυναμικές, είτε μιλάμε για μια κλειστή θεραπευτική δράση μέσω τέχνης, είτε μιλάμε για ένα καλλιτεχνικό έργο που παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό;

Έναυσμα για τη διοργάνωση του Forum αποτελούν τα τρία έτη από την φυσική απουσία του Καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, και η επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν τη μνήμη και το έργο του. Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας και της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η επιστημονική του προσέγγιση βασιζόταν στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα και συνδυαζόταν με την αγάπη για τον ψυχικά ασθενή και το σεβασμό για τον ψυχικό πόνο. Βασικό όραμά του ήταν η κατάργηση της ασυλικής προσέγγισης στην Ψυχιατρική. Έγινε ο πρωτεργάτης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία, σε σύγχρονες, ανοικτές και ανθρώπινες θεραπευτικές μονάδες μέσα στην κοινότητα. Βασική του θέση ήταν ότι «ο ψυχικά ασθενής έχει μεγαλύτερο όφελος θεραπευτικό και ιατρικό, όταν θεραπεύεται μέσα στην κοινωνική του ομάδα και μέσα στην οικογένεια». Μέσα από το έργο του προωθούσε τη συνεργασία, τη δικτύωση και την συμμετοχή όλης της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Το Forum θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Zoom https://us06web.zoom.us/j/86406994125?pwd=bU9kVU9pdUIvQ2RjN0ZXVGhvN3hqUT09
και θα προβληθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 92 21 739.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ενημέρωση για τους όρους συμμετοχής και την ενδεχόμενη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
– Το διαδικτυακό 3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία», θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Ζοom και θα μαγνητοσκοπηθεί (ήχος-εικόνα), ενώ επίσης θα προβάλλεται και σε live streaming μέσω της πλατφόρμας YouTube και Facebook για παρακολούθηση από κάθε ενδιαφερόμενο. Το μαγνητοσκοπημένο αρχείο επίσης μπορεί να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται, προκειμένου να παρακολουθηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο σε άλλο χρόνο.
– Με τη συμμετοχή σας στο Forum συμφωνείτε να λάβουν γνώση οι λοιποί συμμετέχοντες του ονοματεπώνυμου που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα πριν την έναρξη του. Σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διατήρηση της ανωνυμίας σας κατά τη διεξαγωγή του Forum μπορείτε να βάλετε το μικρό σας όνομα, τα αρχικά σας ή οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε επίσης να έχετε κλειστή την κάμερά σας. Με την συμμετοχή σας στο Forum συμφωνείτε στην ενδεχόμενο μαγνητοσκόπησής σας είτε κατά την παρουσίασή σας (εφόσον συμμετέχετε ως ομιλητής), είτε εφόσον κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Forum εκφράσετε κάποια άποψη ή υποβάλετε κάποιο ερώτημα στους ομιλητές. Το προϊόν της μαγνητοσκόπησης θα διατηρηθεί στο αρχείο της ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ μας και θα είναι διαθέσιμο προς παρακολούθηση από κάθε ενδιαφερόμενο σύμφωνα με τα παραπάνω.
– Η ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Δοϊράνης 181 & Φειδίου 18, Καλλιθέα, τηλ. 2109227611, office@ekpse.gr) συλλέγει το παραπάνω οπτικοακουστικό υλικό που ενδέχεται να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, την εικόνα ή τη φωνή σας με σκοπό την εξυπηρέτηση των εννόμων συμφερόντων της συνιστάμενων στην εκπλήρωση και προώθηση των μη κερδοσκοπικών σκοπών της μέσω της πραγματοποίησης και διάδοσης της παραπάνω εκδήλωσης, με κάθε σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική απορρήτου-προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ και τα δικαιώματά σας μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.ekpse.gr
– Η ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για διαρροές στο διαδίκτυο από την πλατφόρμα (π.χ. ήχου, εικόνας, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ηλεκτρονικών διευθύνσεων) ή για παράνομη μαγνητοσκόπηση (ήχου-εικόνας) είτε από συμμετέχοντα είτε από κάθε τρίτο που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση μέσω live streaming ή μεταγενέστερα. Ωστόσο η ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των μέγιστων δυνατών τεχνικών προϋποθέσεων ασφαλείας των πληροφοριών αυτών από οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό ή εν γένει κακόβουλη ενέργεια τρίτου. 
– Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ιδίως αυτήν για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται ρητά η μαγνητοσκόπηση (ήχος-εικόνα) του Forum ή συγκεκριμένης παρουσίασης/ομιλίας/τμήματος αυτού, όπως επίσης και η διάδοση του υλικού αυτού με ανάρτηση στο διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ ή με όποιον άλλο τρόπο, χωρίς την έγγραφη άδεια του ομιλητή/συμμετέχοντα και της ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ επιφυλάσσεται ρητά παντός νομίμου δικαιώματός της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο