4 Φεβρουαρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

-Δελτίο Τύπου-

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2015  Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς και τον ολοένα αυξανόµενο αριθµό των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι µε τον καρκίνο, θα θέλαµε να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία του Κέντρου Ηµέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών µε Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ).

Στόχοι µας είναι η ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους, καθώς και η προώθηση και αναµετάδοση αυτών των µηνυµάτων, ώστε να παροτρύνουµε τους ανθρώπους που το χρειάζονται να αξιοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ.

Η νόσος του καρκίνου, βαριά και στο άκουσµα της διάγνωσης και στο βίωµα της θεραπείας, δεν αφήνει κανένα µας ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέµατα δυνάµεων -ψυχικών και σωµατικών- απαιτούνται, απλά για να κάνει κανείς τα βασικά για τη θεραπεία του.

Το χειρουργείο, οι χηµειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, το σοκ µπροστά στη νέα εικόνα του σώµατος που µοιάζει τόσο γνωστό µα και τόσο ξένο, το άγχος και η αγωνία κάθε φορά που κάτι ύποπτο συµβαίνει, οι διαρκείς επανέλεγχοι που από τη µια διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά από την άλλη υπενθυµίζουν ότι τον καρκίνο δεν µπορείς να τον εµπιστεύεσαι, συχνά φέρνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους στα όρια της αντοχής. Καθένας στη θέση τους θα χρειαζόταν ψυχολογική βοήθεια. Από εκείνους όµως µοιάζει το περιβάλλον να απαιτεί να σταθούν ηρωικά. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τα καταφέρνουν χωρίς βοήθεια και αντέχουν στις δοκιµασίες ανταποκρινόµενοι στις προσδοκίες των άλλων.

Γιατί όµως είναι αδυναµία για κάποιον που δοκιµάζεται σκληρά το να χρειαστεί και να ζητήσει βοήθεια; Μήπως τελικά απαιτεί πολύ δύναµη;

Στην περίοδο της οικονοµικής κρίσης που οι ασθένειες επιδεινώνονται και τα κοινωνικά δίκτυα καταρρέουν η προσφορά ψυχολογικής στήριξης και η ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο