Απολογισμός-Eυχαριστήριο Αποκριάτικη γιορτή N. Φωκίδας «Το Στοιχειό της Χάρμαινας αλά θέατρο σκιών»

Photo1

Δελτίο Τύπου – Ευχαριστήριο
για Αποκριάτικη διαδικτυακή γιορτή της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Νομού Φωκίδας

Παρά το γεγονός ότι ο Κορωνοϊός αποφάσισε και φέτος, με μεγάλη μας λύπη, να βάλει σε «καραντίνα» τις Απόκριες, εμείς στη δομή Φωκίδας της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος δεν πτοηθήκαμε. Όπως πολλοί θα ξέρετε Αποκριά σημαίνει μακριά από το κρέας, δηλαδή δεν τρώμε κρέας. Αλλά … όχι μακριά από τα παιχνίδια και το κέφι! Γιατί Απόκριες είπαμε σημαίνει γιορτή!!! Έτσι λοιπόν ετοιμάσαμε με περίσσια χαρά την αποκριάτικη γιορτή μας «από απόσταση», διαδικτυακά το πρωί του Σαββάτου 13.03.2021.
Θερμή ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της αποκριάτικης γιορτής τόσο από τους ωφελούμενους των υπηρεσιών του φορέα μας, τα μέλη από τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, συνεργάτες όσο και από την ευρύτερη κοινότητα. Μας παρακολούθησαν από πολλά μέρη της Ελλάδας, Τρίκαλα, Θράκη, Αθήνα, Λαμία, Θεσσαλονίκη και από πολλά σημεία της Φωκίδας, Δελφοί, Αράχωβα, Κίρρα, Ιτέα, Αμυγδαλιά, Λιδορίκι, Άμφισσα, Γαλαξίδι, Ερατεινή.
Ξεκινήσαμε νοερά το ταξίδι μας ανά την Ελλάδα και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τα έθιμα και τις παραδόσεις που αναβιώνουν αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και καταλήξαμε στη Φωκίδα. Ακολούθησε ένα πλούσιο, με άκρως αποκριάτικη χροιά κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Κατά τη διάρκεια της γιορτής τα παιδιά ακόνιζαν το νου και τη φαντασία τους και με γρίφους.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με προσήλωση τη θεατρική παράσταση αλά θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή το Στοιχειό της Χάρμαινας. Τη σκυτάλη πήρε η χειροποίητη κατασκευή μάσκας του Στοιχειού της Χάρμαινας. Οι οθόνες γέμισαν με πολύχρωμα στοιχειά, έτοιμα για μάχη! Και ξαφνικά ξεπρόβαλε το αρχιστοιχειό, το Στοιχειό της Χάρμαινας και ακολούθησε η μάχη με κίνηση και μουσική.
Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Ένας διαδραστικός τροχός με αποκριάτικα παραγγέλματα προέτρεπε τα παιδιά να μιμηθούν τις κινήσεις από τους αγαπημένους τους ήρωες. Επίσης, μιμηθήκαμε τραγουδιστά το παραδοσιακό αποκριάτικο τραγούδι «Πως τα σπέρνουν τα κουκιά».
Η γιορτή μας ολοκληρώθηκε σε κλίμα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, αλλά και έντονου ενθουσιασμού με αποκριάτικα τραγούδια και χορό! Και του χρόνου! Ραντεβού στα επόμενα … !!!

Η ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη γιορτή και περάσαμε όμορφες μοναδικές στιγμές και θυμηθήκαμε την παιδικότητά μας. Ευχαριστούμε επίσης για την πολύ καλή συνεργασία τους Πολιτιστικούς συλλόγους Άμφισσας, Γαλαξιδίου και Ερατεινής.

Photo1Photo2

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο