ΑΡΘΡΟ: Η ΨΥΧΗ ΑΛΓΕΙ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΦΩΝΑΖΕΙ

ΑΡΘΡΟ: Η ΨΥΧΗ ΑΛΓΕΙ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΦΩΝΑΖΕΙ
Δημοσίευση Εν Δελφοίς και fokidanews.gr
08.11.2020
Γράφουν οι:
Ευσταθία Κατσίμπρα- Γενική Iατρός, Άμφισσα
Ελένη Χατζοπούλου- Ψυχολόγος, ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες στο Νομό Φωκίδας το 1981 και από τότε βρίσκεται κοντά στην τοπική κοινότητα. Στην Άμφισσα υπάρχει το Οικοτροφείο για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση «Ευρύκλεια» και οκτώ προστατευμένα διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Επιπλέον, στην Άμφισσα εδρεύει η Κινητή Μονάδα Ν.Φωκίδας η οποία απευθυνόμενη στο γενικότερο πληθυσμό στοχεύει στην πρόληψη της ψυχικής νόσου, την ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας και την έγκαιρη παρέμβαση.
Στο παρόν άρθρο η Γενική Ιατρός και εξωτερικός συνεργάτης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος κα Ευσταθία Κατσίμπρα, γράφει για τη στήλη μας «ΨυχοΛογώντας», εξηγώντας πολύ εύγλωττα τι συμβαίνει όταν το άγχος που μπορεί να βιώνουμε «μεταμφιέζεται» σε σωματικά ενοχλήματα. Πιο συγκεκριμένα η κα Κατσίμπρα αναφέρει τα παρακάτω:
Καθώς ρέει η καθημερινότητα μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε θέματα όλων των πτυχών της ζωής μας -κοινωνικά, οικονομικά, υγείας, οικογενειακά, συναισθηματικά- όσο καλύτερα μπορούμε.
Η απαίτηση και συνάμα πρόκληση αυτής της κατάστασης είναι συχνά η γενεσιουργός αιτία της αγχώδους διαταραχής.
Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έτσι ξεχωριστά και μοναδικά δύναται ή όχι να διαχειριστεί τα θέματα που προκύπτουν. Η αντίσταση και ευαισθησία εξατομικεύεται.
Καθημερινά διαπιστώνουμε αύξηση της σωματοποιημένης αγχώδους διαταραχής. Ένα ξέσπασμα της πληγωμένης ψυχικής σφαίρας πάνω στο σώμα. Ενοχλήματα πόνου (κεφαλαλγία-πονοκέφαλος, οσφυαλγία-πόνος στην μέση, επιγαστραλγία-πόνος στο στομάχι, η γενικευμένη ινομυαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, νευραλγίες), αιμωδίες-μουδιάσματα, χρόνια κόπωση, γαστρεντερικά ενοχλήματα (μετεωρισμός-φουσκώματα, εναλλαγή διάρροιας – δυσκοιλιότητας, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), δερματοπάθειες (γενικευμένος κνησμός-φαγούρα, νευροδερματίτιδα) και μια ατελείωτη λίστα συμπτωμάτων ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν μια ψυχή που υποφέρει.
Οι σωματόμορφες διαταραχές, ως επίσημος ιατρικός όρος, αναγκάζουν τον πάσχοντα να αναζητά συνεχώς ιατρική βοήθεια. Μετά από ενδελεχή έλεγχο δεν διαγιγνώσκεται οργανική πάθηση. Στο σημείο αυτό απαιτείται από τον λειτουργό υγείας η πλήρης κατανόηση ότι τα σωματικά συμπτώματα του πάσχοντος δεν είναι σκόπιμα ούτε προσποιητά και επομένως δεν υπόκεινται στον έλεγχο του. Πολλοί άνθρωποι θα παραδεχτούν ότι η όλη ενασχόληση με τα ενοχλήματά τους τους υπερβαίνει, γίνεται χωρίς την θέλησή τους και απορροφά όλο τον χρόνο και τη σκέψη τους.
Η Σωματοποιητική Διαταραχή επιδημιολογικά προτιμά το γυναικείο φύλο με επιπολασμό 0,2-2% στον γενικό πληθυσμό, έναντι λιγότερο από 0,2% στους άνδρες. Οι πρώτου βαθμού συγγενείς είναι πιο ευάλωτοι στο να παρουσιάσουν ανάλογη διαταραχή.
Η θεραπεία ξεκινά μόλις ο πάσχων και ο ιατρός του συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για Σωματοποιητική Διαταραχή. Απαιτείται καλή και σταθερή σχέση του πάσχοντος με τον οικογενειακό του ιατρό, καλή συνεργασία του τελευταίου με άλλους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και διελεύκανση της μη οργανικής βάσης της πάθησης. Σκοπός είναι να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της αναζήτησης “οργανικών” αιτιών και να ανακουφιστεί ο ασθενής από την βασανιστική αναζήτηση.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλουν: Απλή υποστηρικτική προσέγγιση, συμπεριφορικές – γνωστικές τεχνικές για εκμάθηση χαλάρωσης και έλεγχο πόνου και άγχους ή/και αντικαταθλιπτική αγωγή με εκλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), εφόσον συνυπάρχει κατάθλιψη ή διαταραχή πόνου.
Η βάση όλων παραμένει η εμπιστοσύνη του ασθενούς στον θεράποντα ιατρό του για την φύση του προβλήματος του. Αν πεισθεί ο ασθενής ότι ουσιαστικά δεν κινδυνεύει και πως μέσα από αυτή την συμπεριφορά επιζητά και το δευτερογενές κέρδος, δηλαδή τη φροντίδα και τη προσοχή από το περιβάλλον του, που ίσως ως τώρα εκλείπει από την ζωή του, θα τεθεί το βασικό θεμέλιο της θεραπείας.
Οι θεραπευτές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, όλα τα χρόνια εργασίας τους στον Νομό Φωκίδας και όχι μόνο, προσέγγισαν και προσεγγίζουν τους πολίτες, μέσα από την Αγωγή Κοινότητας, με στόχο τον αποστιγματισμό της έννοιας ψυχική υγεία, ψυχική αρρώστια, παραπομπή σε μια υπηρεσία για την καλύτερη θεραπευτική πλαισίωση, χωρίς προκαταλήψεις, την αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου και του συμπτώματος που συχνά «μιλάει» μέσα από το σώμα. Οι ψυχολογικές, ψυχιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται με γνώση, εμπειρία, σεβασμό και αξιοπρέπεια σε όποιον τις ζητήσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο