Άρθρο: Νέα Σχολική Χρονιά αρχίζει! Παιδί, γονείς, εκπαιδευτικοί «μαζί»

Νέα Σχολική Χρονιά αρχίζει! Παιδί, γονείς, εκπαιδευτικοί «μαζί»

Γράφει η Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια, Τελειόφητη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ψυχιατρικές διαταραχές της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος, Ν. Φωκίδας

Δημοσίευση 01.09.2022 Ο ΑΓΩΝ της ΙΤΕΑΣ (σελ.2)

Σεπτέμβριος! Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για την επιστροφή στις σχολικές τάξεις.

Μερικοί τρόποι για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς περιλαμβάνουν:

  • (Επανα)δημιουργία (επαν)ένταξη ρουτίνων. Πριν την έναρξη εμπλέκω το παιδί μου στις προετοιμασίες (π.χ. στη διαμόρφωση του γραφείου που θα μελετάει ή την αγορά της γραφικής ύλης).

Βρίσκω το χρόνο να συζητήσω και να εξηγήσω ποια θα είναι η σχολική ρουτίνα. Λύνω απορίες ή ακόμα καλύτερα επισκεπτόμαστε μαζί το χώρο του σχολείου, ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.

Βάζω ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κ.λ.π.) μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο.

Ρυθμίζω με προσοχή τη διάθεση του ελεύθερου χρόνου του και τις επιπλέον δραστηριότητες που θα εμπλακεί το παιδί μου.

  • Σύνδεση με το παιδί σας. Βοηθώ το παιδί μου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, σημαίνει ότι αποδέχομαι εγώ ως γονέας πρώτα και υιοθετώ τους κανόνες που σχετίζονται με τη συνύπαρξη (ακούω, μιλάω ευγενικά, δε διακόπτω, βοηθώ, μοιράζομαι κ.τ.ό.) και τη μάθηση (ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα και στο σπίτι, δίνω κίνητρα, οργανώνω, ενθαρρύνω, ενισχύω).
  • Ενεργητική ακρόαση. Ενθαρρύνω το παιδί μου να φορέσει αυτό που θέλει τις πρώτες μέρες, όπως ένα αγαπημένο μπλουζάκι, κάτι που αγόρασε στις διακοπές, ένα αγαπημένο ρολόι κ.λ.π. Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται σ’ ένα κλίμα προετοιμασίας, ασφάλειας, προσωπικής ενίσχυσης.

Συνοδεύω το παιδί μου την πρώτη μέρα και το βοηθάω να γνωρίσει τη δασκάλα και κάποια παιδιά, ώστε να αποκτήσει γρήγορα μερικά πρόσωπα αναφοράς για να νιώσει ασφαλές. Συζητώ με το παιδί μου για την πρώτη μέρα στο σχολείο, απαντώ στα ερωτήματά του, προτείνω λύσεις, χωρίς όμως να επεμβαίνω πολύ.

  • Η αξία των συναισθημάτων. Προσπαθώ να μην αποτρέπω το παιδί μου από το να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα, αλλά και να μην υποχωρώ στην παρόρμησή του να αποφύγει κάτι που το δυσκολεύει. Ενθαρρύνω το παιδί μου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αξιοποιώντας τις δικές του δυνάμεις.

Του δίνω το μήνυμα ότι συναισθηματικά θα είμαι πάντα δίπλα του και ότι οι όποιες αποτυχίες ή τυχόν λάθη που θα κάνει στη διαδρομή της προσαρμογής του δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν τα αισθήματα αγάπης και αποδοχής που έχω γι’ αυτό. Επίσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα επιτεύγματά του.

  • Γονέας, δάσκαλος, παιδί σύμμαχοι. Κομβικό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, είναι η εμπιστοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς. Κρατώ λοιπόν ανοικτή επικοινωνία με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
  • Βοήθεια από ειδικό. Σε περίπτωση που σας προβληματίζει κάτι σχετικά με την εξέλιξη του παιδιού σας, ζητήστε την άποψη των ειδικών, όπως παιδοψυχίατρου, ψυχολόγου, λογοθεραπευτή, ειδικού παιδαγωγού, εργοθεραπευτή κ.α.

Ευχόμαστε σ’ όλους η νέα χρονιά να είναι δημιουργική, γόνιμη και παραγωγική.  Οι μαθητές να ζήσουν όλα τα όμορφα, τα μοναδικά και τα σπουδαία που το σχολείο τους μπορεί, με την ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνά του, να τους προσφέρει.

 

Στο Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ψυχιατρικές διαταραχές της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος, Ν. Φωκίδας αναγνωρίζουμε την ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης παρέμβασης στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, όπως και τον ενήλικο.  Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπευτικής παρέμβασης, εκπαίδευσης και πλαισίωσης από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας (παιδοψυχίατρο, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, εργοθεραπευτή, εκπαιδευτή ειδικών δεξιοτήτων).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας 22650 22924 (Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα) και 22650 23333 (Λεωφόρος Σαλώνων 29, Άμφισσα – Έναντι γηπέδου Άμφισσας).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο