AΡΘΡΟ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΕΡΑΣ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ.
Γράφουν οι: Μαχαιρά Κωνσταντίνα – Ψυχολόγος MSc και Στρογγυλού Αλεξία – Κοινωνική Λειτουργός
Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Δομής Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος
Δημοσίευση fokidanews.gr 14/05/2023 Βρείτε το άρθρο εδώ
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στην ημέρα της μητέρας. Μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία για όλους μας καθώς η μητέρα σηματοδοτεί την αρχή της ζωής και της ύπαρξής μας και το αληθινό νόημα αυτής της γιορτής είναι να αναλογιστούμε τη σχέση που έχει καθένας μας με τη μητέρα του, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή μας. Η μητέρα όμως, ως ρόλος, είναι πολυδιάστατος, απαιτητικός και ταυτόχρονα τόσο μοναδικός και αναντικατάστατος.
Η μητέρα, παραδοσιακά, ήταν εκείνη που αφιέρωνε περισσότερο χρόνο στην ανατροφή των παιδιών και στη φροντίδα τους, σηκώνοντας το βάρος και τις ευθύνες του γονεϊκού ρόλου. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες μητέρες σπάνια θα εργάζονταν με τον ερχομό των παιδιών, αυτό τις οδηγούσε αναπόφευκτα στην αποκλειστική ενασχόληση με τα παιδιά και στην σταδιακή «αποξένωση» από τις προσωπικές τους ανάγκες ως γυναίκες και άνθρωποι. «Καλή μητέρα» θεωρούταν εκείνη που σιωπηλά είχε απαρνηθεί τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες για χάρη των παιδιών της, εκείνη που γινόταν θυσία για την οικογένειά της και απομακρυνόταν από οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα.
Η αλήθεια είναι πώς τέλεια μητέρα δεν υπάρχει. Υπάρχει η μητέρα, η οποία στη σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλούς και απαιτητικούς ρόλους και να ικανοποιήσει τόσο τις ανάγκες της οικογένειάς της και των παιδιών της όσο και τις δικές της. Ωστόσο αυτό εξακολουθεί να επιβαρύνει δυσανάλογα τις μητέρες όσον αφορά την ανάληψη των υποχρεώσεων της οικογένειας και της γονεϊκότητας. Μέσα από τις διαρκείς κοινωνικές αλλαγές, αποτελεί πλέον αναγκαιότητα να μοιράζονται ισότιμα οι ευθύνες αυτές και στους δύο γονείς. Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος η μητέρα ως άνθρωπος, ακριβώς όπως και ο πατέρας, έχει την ανάγκη να συνεχίσει να φροντίζει τον εαυτό της και να μην αποκόπτεται από τους άλλους ρόλους της. Μια μητέρα μπορεί να είναι καλή μητέρα για τα παιδιά της και ταυτόχρονα να χαίρεται τη γυναικεία της υπόσταση αλλά και οποιονδήποτε άλλο ρόλο επιλέγει (σύντροφος, εργαζόμενη, φίλη κ.α.).
Οι μητέρες που υπερφορτώνονται με μεγάλο όγκο ευθυνών, καταλήγουν εξαντλημένες και σε βάθος χρόνου αυτό επηρεάζει την ψυχική τους υγεία και ευημερία. Η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ των γονέων, κάτι που έχει οφέλη για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Δεν είναι όμως μόνο το παιδί που ωφελείται από τη συνεργασία των γονέων του αλλά και οι ίδιοι οι γονείς, καθώς ο ισότιμος διαχωρισμός των ευθυνών τους βοηθά να διατηρούν μια ισορροπία στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται από τις μητέρες να είναι εκείνες που διεκπεραιώνουν το βάρος της ανατροφής σε συνδυασμό με όλο τον υπόλοιπο όγκο υποχρεώσεων που έχουν, καθώς αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ψυχική τους ευημερία και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη λειτουργικότητά τους. Ας αναλογιστούμε μια μητέρα εξουθενωμένη, η οποία σταδιακά παραμελεί άθελά της τις προσωπικές της ανάγκες, πώς θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών της; Εδώ έρχεται η συμβολή του πατέρα, ο οποίος δεν υπάρχει βοηθητικά στο παρασκήνιο, αλλά χρειάζεται να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί, πιο ενεργά και να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της μητέρας αλλά και των δύο. Τα κοινωνικά στερεότυπα γύρω από το γονεϊκό ρόλο και την ταύτισή του με τη μητέρα έχουν διαμορφώσει μη ρεαλιστικά πρότυπα για εκείνες. Δεν είναι οι μητέρες ανεπαρκείς, δεν αποτελεί πρόβλημα που πρέπει οι ίδιες να λύσουν, η λύση είναι να μοιραστεί το βάρος της ευθύνης ισότιμα μεταξύ μητέρας και πατέρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν πολλαπλούς ρόλους και ακόμα και όταν δυσκολεύονται και ζητούν βοήθεια στις απαιτήσεις της μητρότητας, να μην γίνονται αντικείμενο δημόσιας κριτικής απλώς και μόνο επειδή έγιναν μητέρες. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι καλή μητέρα δεν είναι η τέλεια, αλλά η ικανοποιημένη!
Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί μια μητέρα ή μια οικογένεια και πιο συγκεκριμένα στο νομό Φωκίδας, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος μέσω των μονάδων της παρέχει καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, εκτίμησης, αξιολόγησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι υπηρεσίες παρέχονται κατ’ οίκον, στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας και στα γραφεία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Φωκίδας και του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που εδρεύουν στην Άμφισσα.