ΑΡΘΡΟ: Πανδημία και ψυχική ανθεκτικότητα. Ας επενδύσουμε στην ψυχική μας υγεία!

ΑΡΘΡΟ: Πανδημία και ψυχική ανθεκτικότητα. Ας επενδύσουμε στην ψυχική μας υγεία!


Γράφουν: Βασιλική Πρεμέτη , Κλινική Ψυχολόγος MSc και Βασιλική Τζανέτου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος MSc, στη Δομή Φθιώτιδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Άρθρο που δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης του Ν. Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Πολλές φορές βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας εξαιτίας κάποιου πιεστικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα η τωρινή πανδημία, η κοινωνικό-οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, απρόβλεπτες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο εμπειρίες όπως μια ασθένεια, μια απώλεια ή προβλήματα στην καθημερινότητα μας. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικό να επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και να μας προκαλούν μεταξύ άλλων κούραση, σωματικούς πόνους , ένταση, εκνευρισμό, έλλειψη συγκέντρωσης και θλίψη.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του να είμαστε ψυχικά υγιείς, συχνά όμως δεν γνωρίζουμε πού μπορούμε να στραφούμε για να αναζητήσουμε βοήθεια και να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η τωρινή πανδημία του COVID 19 επηρέασε τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς και ο αντίκτυπος της πρόβαλε την έλλειψη επένδυσης στην ψυχική ευεξία των ατόμων. H κοινωνική απόσταση, ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας λόγω της απομόνωσης, ο στιγματισμός, οι απρόβλεπτες αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες ήρθαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά και να δημιουργήσουν αναταράξεις, όπως αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Την ανάγκη αυτή, για την εστίαση στην ψυχική ευημερία, έρχεται να υπογραμμίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2020 «Ψυχική Υγεία για όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Μέσα από την φετινή εκστρατεία ο ΠΟΥ ζητεί, σε συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς, την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την επένδυση στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού μας καλεί να ενωθούμε όλοι για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ψυχικής υγείας, αποκαθιστώντας την ιστορική παραμέληση της. Παράλληλα μας προτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ως άνθρωποι τις προσωπικές μας αξίες και προτεραιότητες μας, για την υποστήριξη της δικής μας ψυχικής υγείας, της οικογένειας μας αλλά και των συνανθρώπων μας.

Στην τωρινή περίοδο θεωρείται επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα:
Ας επενδύσουμε στην οικογένεια μας, εστιάζοντας στην ειλικρινή επικοινωνία, εκφράζοντας τα άγχη και τις ανησυχίες μας, ζητώντας βοήθεια, όποτε την έχουμε ανάγκη και ας δημιουργήσουμε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.
Ας επενδύσουμε στους φίλους μας, ας μοιραστούμε τις καθημερινές προκλήσεις, ας αναζητήσουμε νέους τρόπους κοινωνικής επαφής.
Ας επενδύσουμε στο εργασιακό περιβάλλον, ας αναζητήσουμε διεξόδους και νέες ευκαιρίες.
Ας επενδύσουμε στον εαυτό μας, προσδιορίζοντας τα γεγονότα που μας προκαλούν πιεστικά συναισθήματα. Η αναγνώριση μας βοηθά να μειώσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να κάνουμε βήματα προς την επίλυση τους. Ας μην υποτιμάμε τις ικανότητες μας για προσαρμογή. Βάζουμε ως προτεραιότητα την αυτό-φροντίδα, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για ευχάριστες δραστηριότητες και χόμπι. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αποσυμπιεστούμε, ακόμα και λίγος προσωπικός χρόνος μπορεί να είναι βοηθητικός. Συνδεόμαστε με τις ανάγκες μας και προσπαθούμε να τις καλύψουμε όσο είναι εφικτό.

Τέλος μέσα από το κεντρικό μήνυμα «Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις» η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος παροτρύνει να μιλήσουμε για τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν στην καθημερινότητά μας.

Ας μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Είναι φυσιολογικό να έχουμε συναισθήματα, δεν υπάρχουν σωστά ή λάθος. Η έκφραση συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία, το να τα καταπνίγουμε δεν είναι λειτουργικό καθώς με την καταπίεση τα συναισθήματα τελικά αναδύονται με αρνητικό τρόπο. Πολλές φορές είναι βοηθητικό, αν βιώνουμε κάποιο πιεστικό γεγονός, να αφιερώσουμε μερικά λεπτά να καταγράψουμε τα συναισθήματα μας, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Η γραφή μπορεί να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, μπορεί να μας προσφέρει συναισθηματική ανακούφιση. Μίλα με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι επαγγελματική υποστήριξη και βοήθεια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο