ΑΡΘΡΟ XRONOS.GR – Κανόνες και όρια μέσα στην οικογένεια

ΑΡΘΡΟ XRONOS.GR – Κανόνες και όρια μέσα στην οικογένεια
Δημοσίευση xronos.gr – 19.04.2021

Γράφει η Μαρία Κατσαμπέρη, Kοινωνική Λειτουργός στο Κλιμάκιο Παιδιών και Εφήβων Ν. Ροδόπης στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος

Τα όρια και οι κανόνες αποτελούν δυο συστατικά για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών, που νιώθουν ασφάλεια, σταθερότητα και προστασία μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα παιδιά, κατά αυτό τον τρόπο, μαθαίνουν ποιες συμπεριφορές τους είναι ασφαλείς και αποδεκτές τόσο για τα ίδια όσο και για τους γύρω τους.

Δυο πολύ χρήσιμα εργαλεία λοιπόν στα χέρια των γονιών που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν στα παιδιά τους, την αξία του σεβασμού της πειθαρχίας και της οργάνωσης, είναι ταυτόχρονα και παράγοντες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποκτούν την ικανότητα της ενσυναίσθησης, το να μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να τον αισθανθούν. Επίσης, αντιλαμβάνονται τι περιμένουν οι άλλοι από τους ίδιους να κάνουν, έτσι ώστε να μη νιώθουν αποδιοργανωμένα και χαμένα. Οι γονείς που αξιοποιούν τους κανόνες και τα όρια στη διαπαιδαγώγηση, προσφέρουν την δυνατότητα στα παιδιά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του εαυτού τους, το όποιο μελλοντικά θα τα βοηθήσει να μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα και αποδοτικότερα στην ενήλικη ζωή.

Οι κανόνες και τα όρια που θέτονται από τους γονείς θα πρέπει να είναι σταθεροί και συγκεκριμένοι αλλά και να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται με βάση το στάδιο ανάπτυξης και ωριμότητας του παιδιού. Θεωρείται σημαντικό, οι γονείς να εξηγούν στο παιδί όσο πιο απλά και ξεκάθαρα γίνεται, χρησιμοποιώντας λόγο που ανταποκρίνεται στην ηλικία του, έτσι ώστε να γίνονται κατανοητοί από το παιδί για να αποφεύγεται κάποια πιθανή σύγχυση που θα οδηγήσει σε ένταση και ρήξη μαζί του. Επιπλέον, η σταθερότητα στις απόψεις και των δυο γονιών αναφορικά με τη χρήση των ορίων και κανόνων, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή τους από την πλευρά του παιδιού, καθώς και στη μείωση της αντίστασής του σε αυτούς.

Επιπροσθέτως, είναι γνωστό ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπο μάθησης για τα παιδιά, καθώς αυτά μαθαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα από τις πράξεις των γύρω τους και λιγότερο από τα λόγια. Επομένως, εάν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ακολουθούν κανόνες και όρια, που θέτουν στην οικογένεια, τότε θα πρέπει οι ίδιοι πρώτα να δίνουν το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας και δείχνοντας σεβασμό σε αυτούς. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγουν οι γονείς να χρησιμοποιούν υπερβολικούς, αυστηρούς και άκαμπτους κανόνες και όρια διότι θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Οι γονείς στοχεύουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους μέσα από τη συνεργασία και όχι να επιβάλλουν και να επιδεικνύουν τη δύναμη και την εξουσία τους.

Φυσικά τα παιδιά θα φέρουν αντιστάσεις και θα προσπαθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να σπάσουν αυτούς τους “περιορισμούς”. Υπάρχουν φορές που γίνονται και λάθη, καθώς δεν υπάρχουν οι τέλειοι γονείς ούτε και τα τέλεια παιδιά. Η έλλειψη ορίων και κανόνων στη διαπαιδαγώγηση από τους γονείς, οδηγεί τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν και να γίνεται πάντα το δικό τους χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες στους γύρω τους. Συνεπώς, οι γονείς με υπομονή και επιμονή θα πρέπει να παραμένουν σταθεροί στη θέση τους σκεπτόμενοι μόνο το καλό των παιδιών τους, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης και εξηγώντας γιατί μπήκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες και τα συγκεκριμένα όρια.

Εν κατακλείδι, η ύπαρξη ορίων και κανόνων στο οικογενειακό περιβάλλον, αποτελεί καθοριστικής σημασίας στην προσωπική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Αποτελούν τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να είναι μελλοντικά λειτουργικοί και αποδοτικοί ενήλικες, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο κοινωνικό σύνολο, νιώθοντας ασφάλεια και σιγουριά.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με την ανάπτυξη των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους. Στόχος του προγράμματος αποτελεί η ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ψυχολογικών, μαθησιακών και αναπτυξιακών δυσκολιών, όπως και η παρέμβαση σε ζητήματα ένταξης και προσαρμογής τόσο στο σχολικό, όσο και στο κοινωνικό πλαίσιο. Βασικός σκοπός των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι η πλαισίωση και του οικογενειακού περιβάλλοντος ώστε η παρέμβαση να είναι πολυεπίπεδη και αποτελεσματικότερη.

Βρείτε το άρθρο εδώ: https://www.xronos.gr/arthra/kanones-kai-oria-mesa-stin-oikogeneia?fbclid=IwAR2fWJId-aRDFMLpNhxUj_babVqSeOMHW7oEKFT_rsrISSmwQb3uSRqYHsc

Μετάβαση στο περιεχόμενο