ΑΡΘΡΟ: Ψυχική υγεία στην κοινότητα
Δημοσίευση 09.04.2021 / xronos.gr
Γράφει η Μαρία Κατσαμπέρη, κοινωνική λειτουργός στο Κλιμάκιο Παιδιών και Εφήβων Ν. Ροδόπης στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές μέχρι και σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, μακριά από την οικογένεια και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Άνθρωποι, που εάν και έχουν γεννηθεί μέσα σε μια κοινότητα και αποτελούν μέρος αυτής, δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, με αποτέλεσμα, να στερούνται βασικά δικαιώματα, όπως τη παροχή υπηρεσιών υγείας, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Η αντιμετώπιση τους σαν άτομα, με μια πάθηση η οποία χρήζει την κατάλληλη αντιμετώπιση αποτελεί βασική προϋπόθεση στην αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο. Η ανάπτυξη τοπικών δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και στην γενικότερη προαγωγή της ψυχικής υγείας της περιοχής.
Όλα ξεκινούν στην κοινότητα, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη ψυχική ασθένεια αποτελεί, σημαντικό παράγοντα για την έναρξη δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την αποδοχή και συνέχιση της λειτουργίας τους, σε τοπικό επίπεδο και την ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Η πρόληψη και έγκαιρη πρόγνωση της ψυχικής ασθένειας συμβάλλουν, στην απαλοιφή του κοινωνικού στίγματος και τον αποκλεισμό των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, από τη κοινωνική ζωή. Επίσης, η έγκαιρη παρέμβαση και η θεραπευτική αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί και να είναι αποτελεσματικότερη, μέσα στα πλαίσια της κοινότητας. Η συμμαχία της τοπικής κοινωνίας με τις τοπικές δομές ψυχικής υγείας συμβάλλουν, στην αλλαγή στάσης των πολιτών προς τη ψυχική νόσο και τελικά στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η συμμαχία αυτή, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου μέσα στη κοινότητα με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την προαγωγή της κοινωνικής συμβίωσης και γενικότερα, της ψυχικής υγείας στην κοινότητα τους.
Η ανάπτυξη, δομών παροχής ψυχικής υγείας σε τοπικό επίπεδο σε συνδυασμό με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, μπορούν να μετατρέψουν την άγνοια σε γνώση, τον φόβο, σε εμπιστοσύνη και τη λύπηση, σε σεβασμό προς τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Οι υπηρεσίες παροχής ψυχικής υγείας, μαζί με το επιστημονικό προσωπικό θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και το κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική επανένταξη τους.
Η εμπιστοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και υποστήριξη είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που θα αναπτυχθούν και θα εδραιωθούν μέσα από τη συστηματική και σε βάθος χρόνου σύμπραξης των τριών αυτών μερών. Η συνεργασία αυτή, θα συμβάλλει, στην ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και την ευκαιρία για θεραπεία και αντιμετώπιση της νόσου μέσα στην κοινότητα, κοντά σε γνωστούς ανθρώπους, που τους νοιάζονται και τους αποδέχονται, με τις όποιες δυσκολίες τους.
Μια κοινωνική ζωή, μακριά από ψυχρά και απόμακρα ψυχιατρεία που οδηγούν στην απομόνωση, αποξένωση και τελικά στο κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ενεργή συμμετοχή όλων κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε ο καθένας με τη σειρά του να τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι στη γέφυρα επανένωσης και επανένταξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο μονοπάτι της ζωής.
Η συμμαχία αυτή με την κοινότητα λοιπόν, ας αποτελέσει σταθμός στην πρόληψη, στην έγκαιρη πρόγνωση, παρέμβαση και αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, καθώς, «όλα ξεκινούν από την κοινότητα, μαζί με την κοινότητα, για την κοινότητα».
Εγώ, Εσύ, αυτοί, οι άλλοι, οι όμοιοι αλλά και διαφορετικοί, μέσα σ’ ένα απέραντο όλο….
Ή αλλιώς εμείς…
Γιατί χωρίς Εσένα πως μπορώ να υπάρχω Εγώ…
Γιατί χωρίς Εμένα πως μπορείς να είσαι Εσύ…
Είμαστε, εσύ, εγώ, εμείς… καθώς χωρίς το εγώ ή το εσύ δεν μπορεί να υπάρξει το Εμείς.
Χωρίς το Εμείς και το Μαζί,
δεν υπάρχει Κανείς…
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με την ανάπτυξη των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειες τους.
Στόχο του προγράμματος αποτελεί η ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ψυχολογικών, μαθησιακών και αναπτυξιακών δυσκολιών, όπως και η παρέμβαση σε ζητήματα ένταξης και προσαρμογής τόσο στο σχολικό, όσο και στο κοινωνικό πλαίσιο.
Βασικός σκοπός των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι η πλαισίωση και του οικογενειακού περιβάλλοντος ώστε η παρέμβαση να είναι πολυεπίπεδη και αποτελεσματικότερη.
Bρείτε το άρθρο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.xronos.gr/arthra/psyhiki-ygeia-stin-koinotita