10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας Εβδομάδα Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2019 – Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος) έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), η οποία φέτος αφιερώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην πρόληψη της αυτοκτονικότητας.
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος είναι «Βρες τη δική σου Ασπίδα Προστασίας», ένα μήνυμα που μας παρακινεί να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε ο καθένας από εμάς τους δικούς του προστατευτικούς παράγοντες απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.
Οι δράσεις εστιάζουν όχι απλά στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου, αλλά κυρίως στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, μέσω της ανάπτυξης των ατομικών δεξιοτήτων, της ενδυνάμωσης των ατομικών ικανοτήτων αντιμετώπισης των στρεσογόνων γεγονότων της ζωής, καθώς και μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των φορέων της κοινότητας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ψυχική υγεία. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις, το οικογενειακό και φιλικό κύκλο, τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, ώστε να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στις δύσκολες συνθήκες.
Οι ενημερωτικές δράσεις διοργανώνονται στις περιφέρειες που λειτουργούν οι υπηρεσίες του φορέα στην Αττική, την Αλεξανδρούπολη, τη Φωκίδα και τη Λαμία και είναι οι ακόλουθες:

Δράσεις στην Αττική

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης, Ελ.Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη
Ημερίδα Τοπικής Ομάδας Πρόληψης Ψυχικής Υγείας (Τ.Ο.Π.Ψ.Υ.) Δήμου Νέας Σμύρνης «Φροντίζοντας τους φροντιστές»

Στην ημερίδα θα συμμετέχει με ενημερωτική ομιλία ο κος. Αντώνης Κατσαμάγκος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Επ.Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας για τη συνέχεια της φροντίδας των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που διαβιούν στην κοινότητα της ΕΚΨ&ΨΥ Π.Σακελλαρόπουλος. Η ομιλία έχει θέμα: «Ο ρόλος των φροντιστών στην Κοιννωνική Ψυχιατρική: Δυσκολίες και ευκαιρίες»
Δείτε εδώ την αφίσα της εκδήλωσης

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019
Περίπτερο Ενημέρωσης, Πλατεία Κύπρου Καλλιθέας, ‘Ωρες: 10.00 – 13. 00

Συμμετέχουμε μαζί με τους φορείς ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας του Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας με ενημερωτικό περίπτερο που θα παρέχει ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας.

Δράση «Ελάτε να ζωγραφίσουμε με την ψυχή μας», Πάρκο οδού Ιωαννίνων & Π. Τσαλδάρη, Καλλιθέα, ‘Ωρες: 17.30 – 19.30

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Δομής Αττικής που στεγάζονται στην Καλλιθέα, διοργανώνουν τη βιωματική δράση «Ελάτε να ζωγραφίσουμε με την ψυχή μας» με την ευγενική συμμετοχή του DJ El Paso.
Δείτε εδώ την Πρόσκληση της εκδήλωσης

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019
Συμμετοχή στο 12ο Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2019 με θεματική “No Story Untold”
Διοργάνωση: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι (Μετρό Συγγρού-Φιξ)
Λήπτες και θεραπευτές από τις Μονάδες Ψυχικοινωνικής Αποκατάστασης της Δομής Αττικής, θα συμμετέχουν και φέτος στο Φεστιβάλ Τέχνης ART4MORE 2019. Το Φεστιβάλ ART4MORE στοχεύει στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για θέματα ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης.

Δράσεις στη Φωκίδα

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, Πλατεία Λαού στην Άμφισσα, ώρα 11.00.
Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχει ένα ενημερωτικό περίπτερο με φυλλάδια της Ε.Κ.Ψ. &Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος και θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Έλατε όλοι μαζί να γιορτάσουμε την ψυχική υγεία προτάσσοντας τις δικές μας Ασπίδες Προστασίας!
Δείτε εδώ την αφίσα της εκδήλωσης

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, αίθουσα Δημαρχείου Λιδωρικίου, ΄Ωρα 18:00
H Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Φωκίδας της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος με τη συνεργασία του Δήμου Δωρίδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου διοργανώνουν την Ενημερωτική δράση με θέμα «Πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα».
Δείτε εδώ την αφίσα της εκδήλωσης

Δράσεις στην Αλεξανδρούπολη

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, Εκδήλωση στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, ΄Ωρες: 18:00 – 21:00
Εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας αφιερωμένη στην ιστορία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Θράκη. Τιμητική μνεία θα γίνει στον Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο.

Δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Δράσεις στη Λαμία

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, Ενημερωτική Ημερίδα, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας- Ελάτειας

Η ΕΚΨ&ΨΥ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας, το Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας – Φωτίζοντας τις ‘Μαύρες Σκέψεις’, δίνοντας νόημα στη ζωή!»

Λίγα λόγια για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας Π. Σακελλαρόπουλος
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981. Τα πρώτα σημαντικά βήματα που οδήγησαν στη σύστασή του έγιναν το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του που εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης άρχισε να εργάζεται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και να αναπτύσσει το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.). Έκτοτε, η Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία επεκτείνοντας τις δραστηριότητες σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της επικράτειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, και συγκεκριμένα των νομών Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο