Δελτίο Τύπου 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους για 19η συνεχή χρονιά

Αθήνα, 30/01/2020 – Εδώ και 19 χρόνια το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ.) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους.
Στόχος του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα το κοντινό περιβάλλον των ασθενών, που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους για την οποία χρειάζονται κατάλληλη συμβουλευτική.
Βάσει της εμπειρίας μας και των επιστημονικών δεδομένων, η σημασία της ψυχολογικής παραμέτρου στην πορεία των ογκολογικών νοσημάτων έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτή. Η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σωματικών θεραπειών και βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου.
O κ. Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής και Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Κέντρο Ημέρας σημειώνει: «Ο ογκολογικός ασθενής, από την στιγμή της διάγνωσης, καλείται να διεργαστεί μια σειρά από απώλειες, που αρχίζουν από την απώλεια τμημάτων του σώματός του, της λειτουργικότητάς του, της αυτονομίας του, της ναρκισσιστικής του αξίας, των σχέσεών του με τους άλλους, συχνά της εργασίας του, και φθάνουν, βέβαια στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Η επιτυχία ή η  αποτυχία αυτής της εργασίας αποτελεί τη βασική συνιστώσα για την ψυχική υγεία του καρκινοπαθούς, την προσαρμογή στην αρρώστια και την αντιμετώπιση της και ενδεχομένως ένα σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη την πορεία και την τελική έκβαση της νόσου. Θεωρούμε ότι η ψυχική στήριξη ασθενών με καρκίνο θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη έκταση και περισσότερο συστηματική».
Αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση και σε οικονομικό επίπεδο, το Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν: δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση.
Η κ. Ευτυχία Αρτέμη, κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. αναφέρει: «Σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί μια σειρά από απώλειες που η νόσος επιφέρει, της σωματικής ακεραιότητας, την αλλαγή της εικόνας του σώματος και τις παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες. Είναι σημαντικό, ο ασθενής να διευκολυνθεί ώστε να εκφράσει τα συναισθήματα του για τις αλλαγές που βιώνει, τα άγχη και τους φόβους του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Η ψυχική προστασία και η θωράκιση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του ογκολογικού ασθενή είναι εξαιρετικά σημαντική. Έρευνες δείχνουν τα μέλη και ειδικά τα παιδιά ανησυχούν λιγότερο όταν γνωρίζουν τι συμβαίνει και τους είναι λιγότερο τρομακτικό να ξέρουν την πραγματικότητα ακόμη κι αν δεν την κατανοούν πλήρως».
Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν σε ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους κατόπιν ραντεβού.

Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402
Οι ενδιαφερόμενοι από την περιφέρεια μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Ημέρας και να λάβουν συμβουλευτική στήριξη τηλεφωνικά, μέσω Skype (βιντεοκλήση) ή μετά από προγραμματισμένη συνάντηση.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook.com/psychooncology
Twitter.com/daycenter_c

Μετάβαση στο περιεχόμενο