ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας 13-19 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας 13-19 Μαΐου 2024

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχει και φέτος ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, μια πρωτοβουλία που οργανώνεται από τον Mental Health Europe, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας για το 2024 λαμβάνει χώρα από τις 13 έως τις 19 Μαΐου 2024, προσφέροντας μια πανευρωπαϊκή ευκαιρία για συντονισμένες δράσεις φορέων ψυχικής υγείας, τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, οι οποίες αναδεικνύουν τη σημασία της ψυχικής υγείας και της συνδημιουργίας.

Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΖΙ: Συν-Δημιουργώντας το Μέλλον της Ψυχικής Υγείας».   Υπογραμμίζεται έτσι  η σημασία της συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων φορέων ψυχικής υγείας και της κοινωνίας των πολιτών για την ανάπτυξη και την υλοποίηση πολιτικών, υπηρεσιών και προγραμμάτων που προάγουν τη θετική ψυχική υγεία μέσα από δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια που δίνουν έμφαση στη συμπερίληψη, τη συνδημιουργία και την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχει στην Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας διοργανώνοντας δράσεις με παιδιά και εφήβους σε σχολεία, παιδότοπους, γειτονιές των μονάδων και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των φορέων της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των δράσεων, τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια και  δράσεις που αξιοποιούν τη δημιουργική γραφή, τη θεατρική έκφραση και τη δημιουργία μέσα από το παιχνίδι, με σύνθημα «Συνδημιουργώντας για το μέλλον της ψυχικής υγείας με τα παιδιά για τα παιδιά».

Μέσω αυτών των εργαστηρίων, οι μαθητές θα εξερευνήσουν θέματα όπως η ανθεκτικότητα, η συναισθηματική ευεξία και οι στρατηγικές αντιμετώπισης σε ένα υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον. Με επικεφαλής έμπειρους συντονιστές, αυτά τα εργαστήρια ενισχύουν τη θετική στάση απέναντι στην ψυχική υγεία, ενθαρρύνοντας τον διάλογο, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να μοιραστούν και να συνδημιουργήσουν στρατηγικές για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε δράσεις που προάγουν τη συμμετοχικότητα και ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας διοργανώνονται Open House: Οικογένειες και γείτονες ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα θα επισκεφθούν τις φιλόξενες δομές της Εταιρίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών μας. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να ενημερωθούν για τη δράση της Εταιρίας. Τα Open Houses παρέχουν μια πολύτιμη ευκαιρία στα μέλη της κοινότητας να εξερευνήσουν θέματα ψυχικής υγείας και υπηρεσίες υποστήριξης σε ένα ζεστό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον.

Όσον αφορά τις επιμέρους δράσεις, στην Αττική, στο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω, στις 16 Μαΐου 2024, από τις 11.00 μέχρι τις 14.00, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ψυχική Υγεία των Εργαζομένων σε Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας και Κοινοτικές Μονάδες Φροντίδας», στο Κέντρο Ημέρας Εργαζομένων Αιγάλεω. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), καθώς και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Στο Καματερό, και συγκεκριμένα στο 1ο Λύκειο Καματερού, πραγματοποιείται στις 13 και στις 14 Μαΐου, η δράση «Καλύτερα Μαζί- “Συνδημιουργώντας για το μέλλον της ψυχικής υγείας με τα παιδιά για τα παιδιά».

Στο Οικοτροφείο Β΄ Φοίβος πραγματοποιείται OPEN HOUSΕ στον κήπο του οικοτροφείου «Φοίβος» (Γρυπάρη 99) το Σάββατο 18/5 και ώρα 18.00, με ζωντανή μουσική.

Στον Δήμο Καλλιθέας, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κύπρου την Πέμπτη στις 16.05.24 κατά τις ώρες 10:00-13:00, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ψυχικής υγείας. Η δράση συντονίζεται από το Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας.

Στον πολυχώρο της οδού Αφροδίτης 1-3 & Αριστείδου, στην Καλλιθέα, στις 16 Μαΐου, πραγματοποιείται η εκδήλωση με τίτλο «Καλύτερα μαζί»: Μια γιορτή συνεύρεσης & σύνδεσης με την ΠΕΨΑΕΕ».

Στη Δομή Φθιώτιδας, πραγματοποιείται ένας κύκλος εκπαιδευτικών επισκέψεων (3) από τους σπουδαστές του Τμήματος «Βοηθός Εργοθεραπείας» του ΙΕΚ ΔΥΠΑ της Λαμίας. Οι θεματικές περιλαμβάνουν την ιστορική αναδρομή στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την παρουσίαση του έργου του Φορέα μας και των υπηρεσιών που παρέχει, καθώς και αναφορά στις υπηρεσίες της Δομής Φθιώτιδας. Εξάλλου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής υγείας, στη 2η Εκπαιδευτική συνάντηση με τους Σπουδαστές που θα πραγματοποιηθεί στις 16/5, θα συζητηθεί η σημασία της Ψυχικής Υγείας, η ενεργός συμμετοχή και η συμπερίληψη των ατόμων που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στα κοινωνικά δρώμενα, στην εργασία, καθώς και η σημασία ύπαρξης μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Στη Φωκίδα, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, η Πανελλήνια Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), η ΕΠΙΟΝΗ-Ελληνικό  Δίκτυο Φροντιστών,  καθώς και η  Ομοσπονδία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας  «ΑΡΓΩ»  συνδιοργανώνουν  διημερίδα εκπαίδευσης επαγγελματικών ψυχικής υγείας, άτυπων φροντιστών και ληπτών υπηρεσιών  ψυχικής υγείας στη μεθοδολογία της ανάκαμψης  (RECOVERY) Δευτέρα  13/5/2024 και την Τρίτη 14/5/2024, στην Άμφισσα.

Επίσης, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχει στην Ημερίδα που διοργανώνει το  Πρότυπο ΕΠΑΛ  Άμφισσας σε συνεργασία  με το ΣΑΕΚ και το 1ο ΕΚ Άμφισσας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 10.30-13.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ  Άμφισσας με θέμα «Ανάγκες σε επαγγελματικές ειδικότητες στην Φωκίδα  και τις όμορες περιοχές». Ο απώτερος σκοπός της ημερίδας είναι να αναζητηθούν οι ειδικότητες εκείνες που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος και να ενταχθούν στην επαγγελματικής μας εκπαίδευση. Τρεις συνεργάτες/ομιλητές  θα περιγράψουν  συνοπτικά το έργο του φορέα και τις επαγγελματικές ειδικότητες που απασχολούνται σε αυτό.

Το Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με τους συλλόγους Α.Σ. Ακαδημία 94, Ηνίοχος  Α.Σ., Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας,  Σύλλογο  «Ελιά», Σώμα Ελληνικού  Οδηγισμού γιορτάζουν τον 4ο Σταθμό της Παιχνιδομηχανής  την  Κυριακή 19.5.2024, 10.30-12.30. Μικροί και μεγάλοι αναβιώνουν παραδοσιακά παιχνίδια και παίζουν όπως παλιά!

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, η δομή Θράκης ανέβασε βίντεο σχετικά με τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας και τη δράση της Δομής στην περιοχή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άβαντα Έβρου (13 Μαΐου 2024) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών Έβρου (15/5/2024), διεξάγονται εκδηλώσεις για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της περιοχής, στο πλαίσιο της δράσης «Kαλύτερα Μαζί-Ψυχική Υγεία Ενισχύοντας τη Συλλογικότητα».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο