Δελτίο Τύπου: Η FEANTSA YOUTH καταγγέλλει την ποινικοποίηση της αστεγίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου, η FEANTSA Youth, μια ομάδα ακτιβιστών που αγωνίζονται για να σταματήσουν άνθρωποι νεαρής ηλικίας να ζουν σε κατάσταση αστεγίας-στην οποία η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας συμμετέχει ως μέλος του Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία-φέρνουν στο φως πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ποινικοποίηση της έλλειψης στέγης στην Ευρώπη. 

Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των νόμων που αποκλείουν τους άστεγους από θεμελιώδη δικαιώματα θέτοντάς τους στο κοινωνικό περιθώριο. Πέρα από τη νομοθεσία, η οποία θεωρεί παράνομο το να κοιμάται και να μένει κάποιος στον δρόμο,  ή να φυλάσσει σε δημόσιο χώρο τα προσωπικά του αντικείμενα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την απαγόρευση της επαιτείας. Επιπλέον, έχει προταθεί η τοποθέτηση ειδικών εγκαταστάσεων (π.χ. πάγκων ή αιχμηρών αντικειμένων) για την απομάκρυνση των αστέγων από τους δημόσιους χώρους που ιδιωτικοποιούνται. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ποινικοποίησε την έλλειψη στέγης, μια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα Ευρωπαίοι πολίτες να συρθούν στο δικαστήριο, να τους επιβληθούν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης και να χάσουν όλα τα υπάρχοντά τους που ρίχτηκαν στην πυρά, και όλα αυτά σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Freek Spinnewjin, Διευθυντής της FEANTSA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εθνικών Οργανισμών για την Έλλειψη Στέγης) δήλωσε σχετικά «Όσον αφορά την περίπτωση της Ουγγαρίας, το πιο ανησυχητικό όλων είναι η έλλειψη αντίδρασης και διεθνούς καταδίκης από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει η ανάγκη μιας περισσότερο κοινωνικής Ευρώπης, και όμως εδώ σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνθρωποι φυλακίζονται επειδή είναι φτωχοί. Συζητάμε για μερικούς από τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους ανθρώπους της κοινωνίας μας. Και αυτοί που βρίσκονται σε θέση ευθύνης και ισχύος επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η πρακτική».

Η αστεγία είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε άνοδο σε 27 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έλλειψη στέγης αποτελεί παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, και συνιστά μια κατάσταση στην οποία ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα έχει αποτύχει να εξασφαλίσει το δικαίωμα επαρκούς επιπέδου διαβίωσης, πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία και τη στέγαση. Εάν επιθυμούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις τάσεις χρειάζεται να επενδύσουμε σε λύσεις, όχι να ποινικοποιούμε ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση υπερβολικής φτώχειας.

“Αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία είναι σοκαριστικό. Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας καλούμε να καταδικάσετε τις πρόσφατες κινήσεις 

της Ουγγρικής κυβέρνησης. Αυτές οι πολιτικές συμβάλλουν μόνο σε μεγαλύτερη περιθωριοποίηση μέχρι και σε «δαιμονοποίηση» αυτής της πολύ ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας , ως μέλος του Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία που συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Feantsa , στέκεται αλληλέγγυα στις ουγγρικές υπηρεσίες που προσπαθούν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν λύσεις σε ανθρώπους που βιώνουν την έλλειψη στέγης”, υπογραμμίζει η Παναγιώτα Φίτσιου, ψυχολόγος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο