Δελτίο Τύπου: Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς στη Φωκίδα

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «Πρακτικές ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης των εφήβων» πραγματοποιεί η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας-στο πλαίσιο συνεργασίας του δικτύου ΑΚΕΣΩ- σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, 18.00 – 20.30 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας.

Βασικός στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση εκπαιδευτών νέων και εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο ομάδων και τη δυναμική που πηγάζει από αυτές. Ειδικός στόχος είναι η εξοικείωση με το υλικό του προγράμματος Deliberate SelfHarm Positive Choices που αφορά στην κατανόηση του εαυτού και των άλλων και την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων.

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας πολλοί νέοι βρίσκονται σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο εκδηλώνοντας και άλλα συνοδευτικά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ευάλωτη ομάδα παιδιών – εφήβων διατρέχει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Οι έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές συνδέονται με διαταραχές προσωπικότητας και κυρίως με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, την “αλεξιθυμία”, δηλαδή την αδυναμία να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων ή να μπορέσουν να καταλάβουν τι τα προκάλεσε.

Η επεξεργασία του θέματος θα γίνει με κεντρική παρουσίαση, και βιωματική διεργασία σε ομάδες και συζήτηση.

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης με τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Φωκίδας.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο