ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2021

 

Το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, που διαμένουν στους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου.

Κατά την εννιαετή λειτουργία του, το Κέντρο Ημέρας έχει εξυπηρετήσει συνολικά 1.600 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του 2021 το Κέντρο Ημέρας:
Παρείχε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 411 ανθρώπους κατά την διάρκεια του 2021.

Εξυπηρέτησε 126 ανθρώπους που απευθύνθηκαν για πρώτη φορά και συνεργάστηκαν με το Κέντρο.

Υποδέχτηκε τηλεφωνικά αιτήματα επιπλέον 90 ανθρώπων, τους οποίους παρέπεμψε σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας που ήταν κατάλληλες για το αίτημά τους.

Ο πιο συχνός λόγος για την αναζήτηση βοήθειας ήταν το άγχος (43%) καθώς περίπου ένα στα δύο άτομα ανέφεραν ότι βιώνουν άγχος, ενώ το δεύτερο πιο συχνό αναφερόμενο πρόβλημα αφορούσε σε κάποια συναισθηματική διαταραχή (14%). Συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία, το 2021 αυξήθηκαν σημαντικά οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών που αναζήτησαν υποστήριξη από το Κέντρο μας. Κατά το έτος αυτό, σχεδόν οι μισοί (44%) ήταν νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-34 ετών, σε αντίθεση με το μόλις 31% της ηλικιακής κατηγορίας το 2019. Η σημαντική αυτή αύξηση μπορεί να συνδεθεί με την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία η ηλικιακή αυτή ομάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα σε ψυχολογικό επίπεδο. Συνάδει επίσης με έρευνες που αναφέρουν ότι ομάδα των νέων αποτελεί μια ευάλωτη ψυχικά ομάδα κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας. Το γεγονός ότι οι νέοι απευθύνονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι παράλληλα πολύ ενθαρρυντικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προαχθεί η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση των ψυχικών διαταραχών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Ρωμανάκης – Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας, «κατά τη νέα αυτή χρονιά στην οποία ευελπιστούμε η πανδημία του κορονοϊού να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμη, θα είμαστε πλέον σε θέση να εκτιμήσουμε τον ακριβή ψυχικό αντίκτυπο της. Η έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ενίσχυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας είναι ενδεικτική της ανάγκης για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών. Ο ρόλος των κοινοτικών δομών ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη».

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας και παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών που διαμένουν στους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, κατόπιν ραντεβού.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 95 19 309-471.

Μετάβαση στο περιεχόμενο