-Δελτίο Τύπου-
Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε Άμφισσα και Ιτέα θα πραγματοποιήσουν το Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) νομού Φωκίδας για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 19. Πρόκειται για ομάδες ψυχοεκπαίδευσης που στοχεύουν στην ενημέρωση των γονέων σε βασικά ζητήματα γύρω από την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους και την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου.
Οι ομάδες λειτουργούν στο πλαίσιο δράσεων αγωγής κοινότητας που υλοποιεί ο φορέας φορέα και έχουν σκοπό την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων. Έχουν εκπαιδευτικό και παράλληλα βιωματικό χαρακτήρα, γιατί δίνουν έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των γονέων, στο μεταξύ τους μοίρασμα και στην διεργασία της ομάδας, καθώς όπως αναφέρει ένα ρητό: «Αν μου αναφέρεις κάτι, μάλλον θα το ξεχάσω. Αν μου δείξεις κάτι, μπορεί να μην το θυμηθώ. Βάλε με να κάνω κάτι, έτσι θα το καταλάβω».
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2018-19, θα πραγματοποιηθούν δύο ομάδες με κοινή θεματολογία και δομή που θα διεξάγονται παράλληλα, η μία στον χώρο του Κέντρου Ημέρας στην Άμφισσα και η άλλη στον χώρο της Λέσχης «Αύρα» στην Ιτέα. Θα συντονίζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας των υπηρεσιών της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. στη Φωκίδα και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Με την ολοκλήρωσή τους θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Ενδεικτικά θέματα που θα καλυφθούν είναι τα αναπτυξιακά στάδια κι οι ανάγκες του παιδιού, το πέρασμα από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, η μετάβαση στην εφηβεία, η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, η ευαισθητοποίηση γύρω από φοβίες και άγχη των παιδιών, η ενημέρωση για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Επίσης, ο γονιός θα αναπτύξει δεξιότητες για το πώς μπορεί να μυήσει το παιδί στη γλώσσα των συναισθημάτων, πώς να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις στην οικογένεια, πώς να οριοθετεί το παιδί χωρίς να χάνεται η συναισθηματική επαφή, πως να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, πώς να το βοηθήσει στην οργάνωση του διαβάσματός του, καθώς και πως να διαχειριστεί την αδερφική αντιζηλία και τις σχέσεις με συνομηλίκους του.