Δελτίο Τύπου: Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε πρόσφυγες και μετανάστες σε συνεργασία με την International Rescue Committee

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2017 -Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης και πρόληψης για πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με την International Rescue Committee (IRC). Μια μικτή ομάδα της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. και της IRC παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική εκπαίδευση, εναλλακτικές θεραπευτικές δράσεις μέσω τέχνης και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.

Η ομάδα που αποτελείται από ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτισμικούς διαμεσολαβητές και διερμηνείς θα παρέχει σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες στήριξης της κοινότητας και των οικογενειών με στόχο αφενός την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών της βίας, του εκτοπισμού και των συγκρούσεων και αφετέρου την ενδυνάμωση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας στην προσπάθειά αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.

«Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρεθεί δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες παρέχοντας υπηρεσίες με βάση την πολυετή εμπειρία της στο χώρο της ψυχικής υγείας. Άλλωστε η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών αναγκών αυτών των ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί και συνεχίζουν να δοκιμάζονται πολλαπλά και σκληρά εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση», δηλώνει η Κατερίνα Μυλωνοπούλου, Διοικητική Υπεύθυνη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Παράλληλα με την παρεχόμενη ψυχοκοινωνική στήριξη, η ομάδα θα επικεντρωθεί στο κομμάτι της πρόληψης μέσα από δράσεις ενημέρωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού. Επιπλέον, θα αναπτύξει ένα σύστημα παραπομπής των περιστατικών που χρειάζονται πιο μακρόχρονη παρακολούθηση και βοήθεια σε αρμόδιους φορείς για την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών.

 «Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την International Rescue Committee που ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που βιώνει η χώρα μας διαθέτοντας μια σημαντική εμπειρία. Από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις σύνθετες ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων που έχουν βιώσει βίαιες καταστάσεις, σοβαρές απώλειες και έντονη ανασφάλεια για τη ζωή και το μέλλον τους», συμπληρώνει η Νίκη Δαρμογιάννη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981. Τα πρώτα σημαντικά βήματα που οδήγησαν στη σύστασή του έγιναν το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του που εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής άρχισε να εργάζεται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και να αναπτύσσει το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.). Έκτοτε, η Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία επεκτείνοντας τις δραστηριότητες σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της επικράτειας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, και συγκεκριμένα των νομών Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Η International Rescue Committee ανταποκρίνεται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου και βοηθά ανθρώπους – των οποίων οι ζωές και τα υπάρχοντα καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις και την καταστροφή – να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Από το 2015, η IRC δραστηριοποιείται στην Ελλάδα παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των προσφύγων, ανταποκρινόμενη στην ΕυρωπαΪκή προσφυγική κρίση.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.ekpse.gr | https://www.rescue.org/

Ακολουθήστε μας σε fb & twitter

https://www.facebook.com/ekpse/ | https://twitter.com/ekpse?lang=el

https://www.facebook.com/InternationalRescueCommittee | https://twitter.com/theirc

Μετάβαση στο περιεχόμενο