Δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 10 Οκτωβρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: μια ευκαιρία να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία

Δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
10 Οκτωβρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: μια ευκαιρία να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τους οργανισμούς United for Global Mental Health και World Federation for Mental Health δημοσίευσαν ένα κοινό δελτίο τύπου, προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Το Σεπτέμβριο 2020 ξεκινάει η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τριών φορέων, με κεντρικό μήνυμα: Move for Mental Health: Let’s Invest (μετ. Ας επενδύσουμε στην ψυχική υγεία) η οποία θα κορυφωθεί μεταξύ 9-10 Οκτωβρίου 2020, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλον τον κόσμο.
Διαβάστε το κοινό δελτίο τύπου:
Ο τομέας της ψυχικής υγείας είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα άτομο αυτοκτονεί. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Παρ΄ όλα αυτά, σχετικά λίγοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, περισσότερο από το 75% των ανθρώπων με διαταραχές ψυχικές, νευρολογικές, ή σχετιζόμενες με τη χρήση αλκοόλ, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Επιπλέον το στίγμα, οι διακρίσεις, oι ποινικές κυρώσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθούν να είναι εκτεταμένα.
Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας παγκοσμίως πριν από την πανδημία, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα ανθρωπιστικής κρίσης ή συγκρούσεων, έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας σε όλον τον κόσμο. Οι βασικές αιτίες είναι: η μόλυνση ή ο κίνδυνος μόλυνσης σε δομές φιλοξενίας όπως κέντρα φροντίδας και ψυχιατρικά ιδρύματα, τα εμπόδια στις συναντήσεις των ανθρώπων δια ζώσης, η μόλυνση του προσωπικού ψυχικής υγείας από τον ιό, καθώς και το κλείσιμο μονάδων ψυχικής υγείας προκειμένου να μετατραπούν σε μονάδες φροντίδας για ασθενείς με COVID-19.

Ας Επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς United for Global Mental Health και World Federation for Mental Health, απευθύνουν κάλεσμα για μία μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Προκειμένου να αναληφθούν δημόσιες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, διοργανώνεται μια καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η οποία ξεκινάει το Σεπτέμβριο 2020, με θέμα Μove for Mental Health: Let’s Invest (Κίνηση για την Ψυχική Υγεία: Ας Επενδύσουμε).

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μία ευκαιρία για την ανθρωπότητα να συνεργαστεί προκειμένου να αποκαταστήσει το ιστορικό παραμέλησης της ψυχικής υγείας», δηλώνει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και αυτή είναι μόνο η αρχή. Εάν δεν αναλάβουνε σοβαρές δεσμεύσεις ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην ψυχική υγεία τώρα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς και οι συνέπειες για την υγεία θα είναι εκτεταμένες.»
Τους τελευταίους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει εκδώσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, οδηγίες και συμβουλές πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, υπεύθυνους μονάδων υγείας, καθώς και ανθρώπους όλων των ηλικιών, των οποίων οι ζωές έχουν αλλάξει σημαντικά, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Με την διακοπή στις υπηρεσίες υγείας, οι χώρες έχουν βρει καινοτόμες μεθόδους για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και έχουν αναδυθεί νέες πρωτοβουλίες για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Παρ΄όλα αυτά, εξαιτίας της κλίμακας του προβλήματος, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών ψυχικής υγείας δεν καλύπτεται. H ανταπόκριση εμποδίζεται από την χρόνια υπο-επένδυση για την προώθηση, την πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, για πολλά χρόνια πριν την πανδημία.

Οι χώρες επενδύουν μόνο 2% των προϋπολογισμών για την υγεία, στην ψυχική υγεία. 
Οι χώρες κατά μέσο όρο επενδύουν μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία, στην ψυχική υγεία. Παρά κάποιες αυξήσεις των τελευταίων ετών, η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία, δεν έχει ποτέ ξεπεράσει το 1% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι για κάθε 1 επιπλέον δολάριο που επενδύεται στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, εκτιμάται απόδοση 5 δολαρίων εξαιτίας της βελτιωμένης υγείας και παραγωγικότητας.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: μια ευκαιρία για δέσμευση

Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους μας, κυρίως διαδικτυακές εξαιτίας της πανδημίας, για να κάνουμε κάτι θετικό: ως άτομα, να πραγματοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξουμε την ψυχική μας υγεία, και να υποστηρίξουμε μέλη της οικογένειάς μας ή φίλους που υποφέρουν, ως εργοδότες να κάνουμε βήματα ώστε να καθιερώσουμε προγράμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους, ως δημοσιογράφοι, να εξηγήσουμε τι άλλο θα πρέπει να γίνει ώστε να γίνει η φροντίδα της ψυχικής υγείας πραγματικότητα για όλους.

«Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον οργανισμό World Federation for Mental Health», δηλώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Dr. Ingrid Daniels. «Σε αυτό το διάστημα, έχουμε παρατηρήσει σε πολλές χώρες, μια αυξανόμενη τάση να για ανοιχτό διάλογο πάνω στην ψυχική υγεία. Αλλά τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τα λόγια σε δράση. Πρέπει να δούμε συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να χτιστούν συστήματα ψυχικής υγείας που είναι κατάλληλα και σχετικά με τον σημερινό – και αυριανό – κόσμο.

«Με τόσους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ποιοτικές και κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, απαιτούνται επενδύσεις περισσότερο από ποτέ», δηλώνει η Elisha London, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού United for Mental Health. «Όλοι, όπου κι αν βρίσκονται μπορούν να συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια. Είτε έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ψυχική σας υγεία, είτε γνωρίζετε κάποιον που έχει επηρεαστεί, είτε είστε ειδικός της ψυχικής υγείας, ή απλά πιστεύετε ότι η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι το σωστό, κινηθείτε για την ψυχική υγεία και βοηθήστε ώστε να γίνει η φροντίδα και υποστήριξη της ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020

United for Global Mental Health: 24ωρη διαδικτυακή πορεία

Στις 9 Οκτωβρίου άνθρωποι από όλον τον κόσμο θα λάβουν μέρος σε μια εικονική πορεία. Μέσω 24ωρης ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης θα εμφανιστούν άνθρωποι με προσωπικές εμπειρίες ψυχικής υγεία, ηγέτες του χώρου της ψυχικής υγείας και άνθρωποι με επιρροή από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που είναι ήδη ενεργές σε 19 χώρες, μέσω της καμπάνιας Speak Your Mind. H πορεία θα βοηθήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, στην καταπολέμηση του στίγματος και την αλλαγή των πολιτικών. Το κοινό θα μπορεί να «προσθέσει τη φωνή» του και να συμμετέχει στην πορεία μέσω διαδικτυακών φίλτρων, που θα ανακοινωθούν.
Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στη δράση θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gospeakyourmind.org/

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Μεγάλη Εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία

Στις 10 Οκτωβρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Π.Ο.Υ. για πρώτη φορά διοργανώνει μια παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση για την προάσπιση της ψυχικής υγείας. Σε αυτήν την Εκδήλωση ο Π.Ο.Υ. θα παρουσιάσει τις δράσεις που υλοποιεί παγκοσμίως για την μείωση των ψυχικών διαταραχών και την επιβλαβή χρήση των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Ειδικοί της ψυχικής υγεία και παγκόσμιοι ηγέτες θα μιλήσουν μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. σχετικά με τη δέσμευσή τους για τα θέματα ψυχικής υγείας, και τις περαιτέρω δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν. Μουσικοί παγκοσμίου φήμης που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σημασία της ψυχικής υγείας θα μιλήσουν για τα κίνητρά τους και θα παίξουν μουσική. Αθλητές των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από προβλήματα ψυχικής υγείας, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και πώς έχουν διαχειριστεί παθήσεις όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Θα απονεμηθεί ειδικό Βραβείο σε μία ταινία με θέμα την ψυχική υγεία, στο πλαίσιο της νέας κατηγορίας του Φεστιβάλ Υγεία για Όλους.
Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/world-mental-health-day-2020

World Federation for Mental Health: εκπαίδευση και ενημέρωση


Η καμπάνια του οργανισμού ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου με την δημοσίευση του εκπαιδευτικού υλικού της καμπάνιας με τίτλο: Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση».
Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://wfmh.global/world-mental-health-day-10-october-2020/

Μετάβαση στο περιεχόμενο