Εκπαιδευτική Εβδομάδα στα Ζαγοροχώρια για το πρόγραμμα “Environmental Adaptation”

Εκπαιδευτική Εβδομάδα στα Ζαγοροχώρια για το πρόγραμμα “Environmental Adaptation

Από  τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, ο Ν. Νικόλαρος, με το μέλος ΝΚ από τη Δομή Θράκης και ο Κ.Τσιρίκος με το μέλος ΘΧ από τη Δομή Αττικής, εκπροσώπησαν την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, στο Συντονιστικό πρόγραμμα της AμΚΕ Iasis “Environmental Adaptation”.

Φροντιστές και λήπτες υπηρεσιών υγείας από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την ΠΕΨΑΕΕ, την Epapsy – Association for Regional Development and Mental Health, την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, τους εταίρους του έργου KINITRO και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με αφορμή τον μήνα  της Ψυχικής Υγείας.

Η εκπαιδευτική εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στις θεραπευτικές ιδιότητες της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και στην προώθηση μιας περιβαλλοντικής προσέγγισης στις μονάδες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ήταν μια εβδομάδα πλούσια σε δραστηριότητες και σε εκπαίδευση, έχοντας ως κύριο γνώμονα την κλιματική αλλαγή και παράλληλα τη σωστή αντιμετώπιση διαχείρισης κρίσεων που προκαλούνται κυρίως από φυσικά φαινόμενα.

Η σύνδεση, η διαχείριση, η αποτελεσματικότητα, κυριάρχησαν και στα συμπεράσματα κατά την στη διάρκεια του προγράμματος.  Τέτοιου τύπου εκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή πολλών Φορέων ενδυναμώνουν την συνεργασία μεταξύ μας. Ο βιωματικός τρόπος της εκπαίδευσης μας συνδέει με το πρόβλημα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τις πιο κατάλληλες πρακτικές αντιμετώπισης και πρόληψης των κρίσεων που θα προέρχονται από την κλιματική αλλαγή ή γενικά από το περιβάλλον.

Αυτό που αφήσαμε πίσω και αποτυπώθηκε στο τέλος της εκπαίδευσής ήταν το άγχος, ο φόβος, η καθημερινότητα, η συνήθεια και η αβεβαιότητα. Φύγαμε από εκεί νιώθοντας πιο δυνατοί, αποτελεσματικοί και δικτυωμένοι.

Όλοι οι Φορείς που συμμετείχαν με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, σε συνδυασμό με την πολύ καλή οργάνωση και το συντονισμό των διοργανωτών, απέδειξε  πως τέτοιου τύπου εκπαιδεύσεις είναι πλέον πολύτιμες και απαραίτητες.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο