Εmerge. Ένα pop-up συμμετοχικό μουσείο

Emerge. Ένα Pop Up Συμμετοχικό Μουσείο

Η δράση Emerge είναι μια πρωτοβουλία της Βαλεντίνας Σωκράτους υποτρόφου του προγράμματος START -Create Cultural Change. Η πρόταση της μετά την πρώτη φάση μετεκπαίδευσης στην Γερμανία βρίσκεται στη ήδη στη δεύτερη φάση, έχοντας λάβει μια από τις δεκαπέντε χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση της ιδέας της. Η έναρξη έγινε την περασμένη Κυριακή 12/1/2020 με τη σύσταση της ομάδας δράσης του Project.

To Emerge στοχεύει στη χρήση του πολιτισμού ως μέσου κοινωνικής αλλαγής. Πώς η δύναμη της τέχνης μπορεί να μεταμορφώσει, να μεταφέρει, να επικοινωνήσει και να ενδυναμώσει;

Κύριο θέμα, η ανάδειξη της σημαντικότητας της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας χωρίς ταμπού. Μέσα από 16 βιωματικές συναντήσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούνται ως πολίτες γύρω από ένα κοινωνικό θέμα.

Το εργαστήρι αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην ομάδα δράσης να επικοινωνήσει αλλά και να εκφραστεί μέσα από εικαστικά και παραστατικά εργαλεία. Πέρα από την ενδυνάμωση της ίδιας της ομάδας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συμμετοχικό μουσείο στο κέντρο της πόλης που θα παρουσιάζει τα έργα της ομάδας αλλά και θα καλεί το κοινό της πόλης να συνεισφέρει και δικά του στοιχεία μέσα από τη διάδραση τους με συμμετοχικά εκθέματα. Ο σκοπός αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας, την σημασία και την αξία της στην ζωή μας αλλά και να ξεκινήσει έναν ανοικτό διάλογο γύρω από το θέμα.

Η δράση Emerge της Βαλεντίνας Σωκράτους πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος, του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (Ethnological Museum of Thrace) και τη στήριξη του START Create Cultural Change.

Τα εργαστήρια σχεδιάζονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ανέπτυξε η Βαλεντίνα Σωκράτους αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές και μεθόδους όπως: θέατρο, performance, μουσειακό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, σχέδιο δράσης, κοινωνικοπολιτισμική εμψύχωση,κ.α.

Πληροφορίες:

vsokratous@emthrace.org, emerge.popupmuseums@gmail.com

Υπεύθυνη δράσης: Βαλεντίνα Σωκράτους

Συνεργάτης: Βαλεντίνη Μπόχτσου, Ψυχολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο