Ενισχύω την ψυχική μου ανθεκτικότητα κατασκευάζοντας Mandala «Ο ιερός κύκλος»

LOGO Resilience Final

Ενισχύω την ψυχική μου ανθεκτικότητα κατασκευάζοντας Mandala «Ο ιερός κύκλος»

Αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες; Νιώθετε συχνά αποπροσανατολισμένοι ή χαμένοι σε αρνητικά συναισθήματα;
Η Εικαστική θεραπεία (art therapy) διαθέτει εργαλεία που μπορούν να μας προσφέρουν τρόπους αυτοβοήθειας, και να ενισχύσουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα.
Ένας από αυτούς είναι η κατασκευή ενός Mandala.
Στα Σανσκριτικά η λέξη mandala σημαίνει «ιερός κύκλος» και συναντάται στην Ανατολή (Ινδουισμός, Βουδισμός). Βασικά του στοιχεία: ομόκεντρα  γεωμετρικά σχήματα  -κύκλος, τετράγωνο, οκτάγωνο- τα οποία χρησιμοποιούνται για ενδοσκόπηση και αυτοσυγκέντρωση.  
Ο Γιούνγκ  πίστευε ότι τα mandala σχετίζονται με την ενοποίηση των αντιθέτων, χρησίμευαν ως εκφράσεις του εαυτού και εκπροσωπούσαν την ολική προσωπικότητα του ατόμου.  Η εμφάνιση τους σε αυθόρμητες εικόνες ή όνειρα είναι ένδειξη κίνησης προς αυτό που ο Γιουνγκ ονόμαζε εξατομίκευση ή «αυτοπραγμάτωση».
Δείτε παρακάτω ποια υλικά θα χρειαστείτε για να κατασκευάσετε το δικό σας mandala και να χαλαρώσετε με έναν δημιουργικό τρόπο.
Θα χρειαστείτε:  Λευκό και μαύρο χαρτί, λαδοπαστέλ, κιμωλίες, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, χάρακα, διαβήτη, ένα πιάτο.
Οδηγίες:
1. Πάνω στο χαρτί χρησιμοποιήστε το πιάτο ή τον διαβήτη για να κάνετε ένα κύκλο. Μπορείτε να σχεδιάσετε τον κύκλο και με το χέρι.
2. Με τα υλικά που επιλέξατε γεμίστε τον κύκλο με όποιο τρόπο θέλετε με χρώματα, γραμμές, μορφές.
3. Όταν τελειώσει το σχέδιο ή τα σχέδια κρεμάστε τα, δείτε τα, δώστε τίτλο, γράψτε κάτι για αυτό.
Άλλες ιδέες: Μπορείτε να σχεδιάσετε mandala σε μικρά αυτοκόλλητα χαρτάκια. Mandala μπορούμε να κατασκευάσουμε και σε εξωτερικό χώρο με στοιχεία της φύσης.

O «Ιερός κύκλος» – Mandala είναι ένα από τα εργαλεία – τρόπους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας που προωθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Erasmus + ‘Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities’ – Ανακαλύπτοντας την Ανθεκτικότητα: Άνθρωποι, Τόποι και Κοινότητες, στο οποίο η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, συμμετέχει ως εταίρος.
Τέσσερις οργανισμοί από 4 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν εργαλεία και μεθόδους για το χτίσιμο της ανθεκτικότητας στους Ανθρώπους, τους Τόπους και τις Κοινότητες.

Ως ανθεκτικότητα ορίζεται η δυναμική διαδικασία της θετικής προσαρμογής, παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών και παρά την έκθεση σε παράγοντες επικινδυνότητας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

LOGO Resilience FinalErasmus co funded logo

Μετάβαση στο περιεχόμενο