ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2022: «ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ»
Δημοσίευση fokidanews.gr 07.03.2022
Βρείτε το άρθρο εδώ: https://www.fokidanews.gr/85645/eyropaiki-imera-logotherapeias-2022-logotherapeia-gia-oles-tis-ilikiakes-omades/
Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια, Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ψυχιατρικές διαταραχές της ΕΚΨ Π.Σακελλαρόπουλος, Ν. Φωκίδας
Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου, Ph.D., LRCSLT, λογοπεδικός, πρόεδρος ΔΣ της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος
Η Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (CPLOL) γιορτάζει κάθε χρόνο, στις 6 Μαρτίου, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, εστιάζοντας την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη διαταραχή της επικοινωνίας και ενημερώνοντας το ευρύτερο κοινό για τις επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην καθημερινή ζωή των ατόμων και των οικογενειών τους. Το θέμα για το έτος 2022 είναι «Λογοθεραπεία για όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Η Λογοθεραπεία άπτεται πολλών επιμέρους τομέων όπως γλωσσολογία, ιατρική, (νευρο)ψυχολογία, παιδαγωγική και κατ’ επέκταση προσφέρει ολιστική προσέγγιση ενός προβλήματος λόγου. Οι όροι «λογοπεδικός-λογοθεραπευτής-λογοπαθολόγος» είναι ισοδύναμοι, προερχόμενοι από ποικίλα πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Προτιμάται ο «λογοθεραπευτής» διότι το να είναι κανείς «θεραπευτής» είναι επιλογή και συνεχής επένδυση, όπως τονίζει η κα Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος.
Απαιτείται εκπαίδευση σπουδάζοντας σε κάποιο από τα τμήματα Λογοθεραπείας στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό. Ο λογοθεραπευτής είναι μέλος διεπιστημονικής ομάδας και συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες: (παιδο)ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδίατρο, νευρολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, κοινωνικό λειτουργό. Οφείλει να διαθέτει ψυχική αντοχή, υψηλές επικοινωνιακές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλά έντονες και κρίσιμες καταστάσεις, να εμπνέει εμπιστοσύνη στο άτομο που αποζητά τη βοήθειά του.
Όπως συμβαίνει με όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν κοινές παρανοήσεις όταν έρχεται στο μυαλό μας η Λογοθεραπεία. Ας δούμε μαζί τα παρακάτω 9 σημεία που όχι μόνο θα ξεκαθαρίσουν αυτές τις παρανοήσεις, αλλά και θα σας ενημερώσουν ή ενδεχομένως θα σας εκπλήξουν.
Οι Λογοθεραπευτές-Λογοπεδικοί (Λ-Λ) δεν ασχολούνται μόνο με την άρθρωση.
Οι Λ-Λ στην πραγματικότητα διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών επικοινωνίας σ’ ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα ατόμων. Ασχολούνται με την ομιλία, τη γλώσσα, την ευχέρεια και τη φωνή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Λ-Λ παρέχουν επίσης θεραπεία, υποστήριξη και φροντίδα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που δυσκολεύονται να φάνε, να πιουν και να καταπιούν.
Τα πλαίσια εργασίας είναι ατελείωτα!
Ο Λ-Λ μπορεί να απασχοληθεί είτε στον δημόσιο (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) είτε στον ιδιωτικό τομέα (ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε φορείς, κέντρα λογοθεραπείας και αποκατάστασης κ.α.). Η κατ’ οίκον θεραπεία είναι μια επιπλέον επιλογή, όπως και η χρήση της τεχνολογίας μέσω υπολογιστή (τηλεπρακτική). Εργάζεται με ατομικές συνεδρίες, αλλά και ομαδικές.
Μαθαίνουν πάντα εν κινήσει
Η έρευνα στον τομέα της Λογοθεραπείας εξελίσσεται συνεχώς. Νέες και καλύτερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των διαταραχών επικοινωνίας ανακαλύπτονται συχνά. Οι Λ-Λ πρέπει να συνεχίσουν να μελετούν τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές, να παρακολουθούν συνέδρια και να μαθαίνουν νέες μεθόδους θεραπείας. Είναι πάντα ενημερωμένοι για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της λογοθεραπείας.
Δουλεύουν με όλες τις ηλικίες και διαφορετικές ανάγκες
Οι Λ-Λ μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με ενήλικες που ήταν σε θέση να επικοινωνούν τέλεια σε όλη τους τη ζωή, ωστόσο, μετά από επιπλοκές υγείας όπως ένα εγκεφαλικό, η επικοινωνία μπορεί να διαταραχθεί. Ή μπορεί να υποστηρίξουν ένα παιδί ώστε να μπορεί να πει “κουνέλι” αντί “νελι!” Κάθε επίτευγμα γιορτάζεται.
Για έναν Λ-Λ, η «γλώσσα» δεν είναι μόνο λέξεις
Όταν οι Λ-Λ αναφέρονται στη γλώσσα, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι η αντιληπτική και εκφραστική γλώσσα. Η αντιληπτική γλώσσα είναι η ικανότητα να θυμόμαστε και να κατανοούμε αυτά που έχουν ειπωθεί, γνωστή και ως κατανόηση. Η εκφραστική γλώσσα σχετίζεται με τη λεκτική παράδοση πληροφοριών και αυτό μπορεί να είναι μέσω της νοηματικής γλώσσας ή χειρονομιών. Οι Λ-Λ υποστηρίζουν οποιονδήποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες επικοινωνίας σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του.
Σχέση και όχι απλά θεραπεία
Σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί η εγκατάσταση της θεραπευτικής σχέσης που θα αναπτυχθεί μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Ο Λ-Λ είναι ο «σύμμαχος» που επιλέγουν οι γονείς και το παιδί και/ή ο ενήλικας μεμονωμένα, για να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους. Οι γονείς έχουν την επιθυμία να βιώσουν την πρώτη επαφή με τον ειδικό ως ένα «κράτημα» που κατανοεί, προστατεύει και υποστηρίζει το ρόλο τους, ενώ το παιδί-έφηβος έχει ανάγκη να νιώσει ότι ανοίγει ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας με τους «μεγάλους», τους «άλλους».
Υποστηρίζουν παιδιά/ενήλικες με κοινωνικά θέματα και θέματα επίλυσης προβλημάτων
Δεν έχουν να κάνουν όλοι οι ρόλοι των Λ-Λ με λεκτικά ζητήματα. Οι κοινωνικές δεξιότητες και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μπορούν να γίνουν αδυναμία για τα άτομα που αγωνίζονται με την επικοινωνία. Οι κοινωνικές δεξιότητες αναφέρονται ως πραγματιστικές γλωσσικές δεξιότητες, αυτές περιλαμβάνουν το να ζητάς και να απαντάς σε πληροφορίες. Επίσης, η άσκηση γνωστικών δεξιοτήτων για να επιτρέψει την ενεργό σκέψη βελτιώνει ζητήματα επίλυσης προβλημάτων. Ο ρόλος του Λ-Λ στη βελτίωση της επικοινωνίας έχει άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και των σχέσεων με τους συνομηλίκους ως αποτέλεσμα αυτού.
Οι Λ-Λ αλλάζουν ζωές
Το έργο που κάνουν οι Λ-Λ προσφέρει θεραπεία και υποστήριξη που βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία. Οι Λ-Λ μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στη βελτίωση της επικοινωνίας τους, επομένως διευκολύνεται η καθημερινότητα και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής.
Λογοθεραπεία και ψυχική υγεία
Η λογοθεραπεία, απ’ όλες τις ειδικότητες τις σχετικές με την ψυχική υγεία, είναι η πλησιέστερη με την παροχή ψυχικής βοήθειας. Το κοινό στοιχείο με την ψυχοθεραπεία είναι η προσπάθεια επικοινωνίας μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή λεκτικά και μη, συναισθηματικά. Ο λογοθεραπευτής με το λόγο είναι πιο κοντά στις έννοιες: νους, σκέψη, συναίσθημα κι έχει ευχερέστερη αντίληψη ενός ψυχικού προβλήματος. (Π.Σακελλαρόπουλος, Παιδοψυχίατρος-Ψυχίατρος, 2013).
Όπως γίνεται αντιληπτό ο ρόλος του Λ-Λ είναι πολυποίκιλος, πολύπλευρος. Δρα στην πρόληψη (αποτροπή εμφάνισης ή επιδείνωσης μιας διαταραχής με εκπαίδευση, ενημέρωση, έγκαιρη διερεύνηση, διάγνωση και παρέμβαση), στην αξιολόγηση (πλήρη, εξατομικευμένη εκτίμηση – διάγνωση όλων των λειτουργιών και παραμέτρων των ικανοτήτων επικοινωνίας και των μεταβολών αυτής) και στην παρέμβαση (άμεση ή έμμεση θεραπεία, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση, αποκατάσταση, ένταξη στη κοινωνική και εργασιακή ζωή).
Περισσότερες πληροφορίες για τη λογοθεραπεία, όπως και χρήσιμο υλικό μπορείτε να βρείτε στους εγκεκριμένους συλλόγους: Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών http://www.logopedists.gr και Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος https://www.selle.gr .
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος προσφέρει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπευτικής παρέμβασης, εκπαίδευσης και πλαισίωσης, με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής σε παιδικό-εφηβικό και ενήλικο πληθυσμό. Παρέχονται δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο Ν. Φωκίδας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 22650-22924 και 22650-23333. Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα και Λεωφόρος Σαλώνων 29, Άμφισσα- Έναντι γηπέδου Άμφισσας ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ekpse.gr