Fokidanews.gr Άρθρο “Καθένας μας είναι μοναδικός και υπέροχος. Όλοι μαζί είμαστε ένα αριστούργημα”

Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνίας που συνδέεται με την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. Είναι μία μέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας, με σεβασμό και ευαισθησία έναντι των Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Επιδιώκει παράλληλα να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τα οφέλη από την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικά και μας αφορούν όλους.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.

Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ατόμων με Αναπηρία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεων.

Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη. Οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και να δείχνουν έμπρακτα σεβασμό στη διαφορετικότητα. Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθούν η ελπίδα και η δύναμη που με τη σειρά τους, θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά και μόνο μπροστά. Είναι στο χέρι όλων να αλλάξει η στάση της κοινωνία.

Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΟΤΙΜΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

 

Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινό παράδειγμα για όλους. Το παράδειγμά τους μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουμε και εμείς τις δυσκολίες -μικρές ή μεγάλες- της ζωής.

Με αφορμή την ημέρα αυτή η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Άμφισσας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας, το 3ο Δημοτικό σχολείο Άμφισσας, το Γυμνάσιο Άμφισσας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ν. Φωκίδας σχεδιάζει την υλοποίηση διήμερης δράσης στην πόλη της Άμφισσας, Δευτέρα 3/12/2018 και Τρίτη 4/12/2018, ώρες 11:00-13:00.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και προαγωγής μίας κουλτούρας αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η δράση περιλαμβάνει την εικαστική αποτύπωση σε τοίχο της πόλης της Άμφισσας, του μηνύματος που θέλουμε να δοθεί με αφορμή το νόημα της παγκόσμιας ημέρας. Το δρώμενο θα πλαισιωθεί από εικαστικούς του 3ου Δημοτικού και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.), οι οποίοι θα συνεργαστούν με τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Επίσης, επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ν. Φωκίδας της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. θα πραγματοποιήσουν βιωματικό σεμινάριο σε παιδιά Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας το πρωί της Τρίτης 4/12.

«Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μία ημέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας, με σεβασμό και ευαισθησία έναντι των Ατόμων με Αναπηρία. Μια ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες αυτών των ατόμων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα οφέλη από την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικά και μας αφορούν όλους», δηλώνει η Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ν. Φωκίδας.

 

Πηγή: “Fokidanews.gr“, 2.12.2018

Μετάβαση στο περιεχόμενο