Η ώρα των εθελοντών

Η διάθεση, ο χρόνος και η συνδρομή των εθελοντών στις προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι εξίσου σημαντικά με την εμπειρία που λένε ότι αποκομίζουν. Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας τους θεωρεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας και της εξέλιξής της. Διαβάστε τα όσα οι ίδιοι καταθέτουν για όσα έζησαν τη χρονιά που πέρασε.

 

“Η ενασχόλησή μου στην ΕΚΨ&ΨΥ ήταν για μένα μια ιδιαίτερη και έντονη εμπειρία καθώς γέμισα με συναισθήματα και γνώσεις που θα μου είναι χρήσιμες και στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα στο ΚΗ  είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας που ασκούσαν το επάγγελμα του ψυχολόγου με κατανόηση  και σεβασμό. Εξίσου σημαντικό ήταν το κλίμα συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης μεταξύ των συναδέλφων του κέντρου. Θα ήθελα να επισημάνω την αξία του εθελοντικού έργου που εφαρμόζεται στην εταιρεία η οποία πέρα από τη δυνατότητα που μας δίνει να δούμε από κοντά αυτό με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε και αγαπάμε ,μας φέρνει σε επικοινωνία με άλλους νέους ανθρώπους που έχουν το αίσθημα της προσφοράς.”

                                                                                                                                                                           Αντιγόνη, φοιτήτρια Ψυχολογίας-εθελόντρια ΚΗ για τη συνέχεια στη φροντίδα ενηλίκων

  

“Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας υπήρξε η πρώτη μου επαφή με τον χώρο της ψυχολογίας και τη φιλοσοφία της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα παρόλο που η περίοδος της πρακτικής ήταν βραχύχρονη με αποτέλεσμα να μην μπορώ να διαμορφώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Aπέκτησα χρήσιμες γνώσεις αναφορικά με αρκετές πτυχές της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, κομμάτι στο οποίο ανέπτυξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις συζητήσεις και το υλικό που μου παρασχέθηκε. Aρκετές δράσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα σχολεία, η υποστήριξη αστέγων σε συνεργασία με την πρωτοβουλία “Steps”. Συνολικά, η πρακτική άσκηση αναδόμησε τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις και σκέψεις μου σχετικά με το επάγγελμα του ψυχολόγου, τις ψυχικές διαταραχές και την ψυχική υγεία εν γένει και σίγουρα εμπλούτισε αρκετά τις γνώσεις μου.”  

 

                                                                                                                                                                                                      Πέγκυ, φοιτήτρια Ψυχολογίας-εθελόντρια στο Οικοτροφείο Β’Αττικής

 

 

“Μετά από έναν χρόνο μέσα στις ομάδες των Προστατευμένων Διαμερισμάτων Αττικής, ως εθελόντρια, έχω να πω πως η συνολική μου εμπειρία ήταν σίγουρα θετική. Όλη η ομάδα ήταν πολύ πρόθυμη να με συμπεριλάβει στις διεργασίες ως εθελόντρια, δεκτική σε ερωτήσεις αντιμετωπίζοντας τη γνώμη μου με σεβασμό. Οι δύο ψυχολόγοι που λειτουργούσαν ως πρόσωπα αναφοράς μου ήταν πολύ πρόθυμες να μου δώσουν ανατροφοδότηση, να διαθέσουν χρόνο για να συζητηθούν θέματα που ανέκυπταν από την εμπλοκή μου στο έργο του φορέα, ενώ συγχρόνως, ενθάρρυναν την εμπλοκή μου σε περισσότερες δραστηριότητες. Εκτιμώ, επίσης, ότι κατάφεραν να μου κάνουν πολύ ξεκάθαρα τα όρια της εμπλοκής μου, ως εθελόντρια, στο έργο του φορέα, ένα ζήτημα μάλλον για όλους τους εθελοντές αρκετά φλέγον. Ένα ειλικρινές ‘ευχαριστώ’ στην Εταιρία για τις πολύ χρήσιμες εμπειρίες που μου έδωσε την ευκαιρία να έχω.” 

 

                                                                                                                                                                         Καλλιόπη, φοιτήτρια Ψυχολογίας-εθελόντρια σε Προστατευόμενο Διαμέρισμα Αττικής 

 

“Γνώρισα την Εταιρία στο πλαίσιο της πρακτικής που έκανα στο φορέα. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν η δυνατότητα που μου δόθηκε προς το τέλος να συμμετάσχω σε προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο θεματικών εβδομάδων σε κάποια σχολεία της Αττικής. Ήταν η πρώτη φορά που συναναστράφηκα παιδιά συζητώντας για θέματα, όπως η έμφυλη ταυτότητα, η εφηβεία και οι σχέσεις με φίλους και γονείς. Μου έκανε εντύπωση το ενδιαφέρον που έδειξαν για αυτές τις  συζητήσεις αλλά και οι απόψεις που εξέφρασαν. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πως μέσα από βιωματικό τρόπο μπορεί να γνωρίζεται και να συντονίζεται μια ομάδα παιδιών”.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ανθή, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

“Στο διάστημα που έκανα πρακτική στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας έζησα πολλές πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αυτό που με άγγιξε περισσότερο ήταν η επαφή με τους λήπτες των υπηρεσιών. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα οικεία μαζί τους καθώς η υποδοχή έγινε με χαμόγελο και ευγένεια. Έτσι, συμμετείχα στα Προγράμματα Εφαρμοσμένης Τέχνης και Ψυχαγωγίας και πέρασα αρκετό χρόνο μαζί τους. Αυτή η επαφή ήταν μοναδική και με βοήθησε να μάθω και να συνειδητοποιήσω πολλά πράγματα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, μια εμπειρία πολύ σημαντική για μένα κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου.”

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Δάφνη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο