Μεγαλώνοντας τα παιδιά με τον κορωνοϊό

Ο Covid-19 έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στην καθημερινότητα όλων μας, οι οποίες επηρεάζουν την οργάνωση της εργασίας, τις σχολικές ρουτίνες παιδιών και εφήβων, καθώς και τις οικογενειακές σχέσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Unicef και άλλους φορείς, δημοσίευσαν ένα χρήσιμο οδηγό με πρακτικές συμβουλές για τους γονείς, όπως τρόπους ώστε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, καθώς και προτάσεις για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά και τους εφήβους αναφορικά με την πανδημία.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει 6 βασικές θεματικές ενότητες με χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές:

1. Διάθεση Χρόνου «Ένας προς Ένα» με τα παιδιά: Ο χρόνος “‘Ένας-προς-Ένα” είναι δωρεάν και κάτι το διασκεδαστικό. Κάνει τα παιδιά να αισθάνονται αγαπητά και ασφαλή και τους δείχνει ότι είναι σηµαντικά.

2. Διατηρώντας θετική στάση. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν αυτό που τους ζητάµε αν τους δίνουµε θετικές οδηγίες και πολλούς επαίνους για αυτό που κάνουν σωστά.

3. Διαμόρφωση μιας νέας ρουτίνας: Το να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας, µπορεί να μας βοηθήσει ν΄ανταπεξέλθουμε στη νέα συνθήκη. Δημιουργούμε µια ευέλικτη αλλά συνεπή καθηµερινή ρουτίνα.

4. Αντιμετωπίζοντας την κακή συμπεριφορά των παιδιών: Όλα τα παιδιά κάνουν αταξίες. Είναι κάτι το φυσιολογικό όταν τα παιδιά είναι κουρασµένα ή πεινασµένα ή όταν µαθαίνουν το πώς να είναι ανεξάρτητα.

5. Διαχείριση του άγχους: Μέρες σαν κι αυτές που ζούµε προκαλούν άγχος. Να προσέχετε τον εαυτό σας, ώστε να µπορείτε να στηρίζετε τα παιδιά σας.

6. Μιλώντας στα παιδιά για τον κορωνοϊό: Να είστε πρόθυµοι να συζητήσετε για το θέµα. Θα έχουν ήδη ακούσει κάτι. Η σιωπή και τα µυστικά δεν προστατεύουν τα παιδιά µας. Η ειλικρίνεια και η ελεύθερη συζήτηση το κάνουν.

Διαβάστε ολόκληρο τον Οδηγό εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο