Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024, η μορφωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Οικουμενική Σχολή Ελεύθερου Λόγου στη μνήμη του ιδρυτή της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το λεύκωμα με τίτλο «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Το έργο και η κληρονομιά του εμβληματικού μεταρρυθμιστή της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα», το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Σχολής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Νίκος Σούκος, ιδρυτής της ΟΣΕΛ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, στην ομιλία του με τίτλο «Στη Σκέψη του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου», αναφέρθηκε στο έργο του ανθρώπου που συνέβαλε όσο κανείς στην άρση του στίγματος για τους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Τόνισε ιδιαίτερα το μότο του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου «Ο γιατρός πρέπει να δονηθεί συναισθηματικά» και «Δεν αλλάζουμε τη διάγνωση, αλλάζουμε τη μοίρα του ανθρώπου». Στη συνέχεια ο Νίκος Σούκος αναφέρθηκε στη συνέχιση του σπουδαίου έργου του Παναγιώτη Σακελαρόπουλου από την Αθηνά Φραγκούλη-Σακελλαροπούλου, την οποία αποκάλεσε «συμπρωταγωνίστρια» του ιδρυτή της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ανακηρύσσοντάς την τακτικό μέλος της ΟΣΕΛ.
Παίρνοντας τον λόγο, η Αθηνά Φραγκούλη ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του λευκώματος και αναφέρθηκε στους μελλοντικούς στόχους της Εταιρίας, που συνοψίζονται στη ρήση του Π. Σακελλαρόπουλου: «Μόνο να μη χαθεί η Ελλάδα». Στη συνέχεια η Αθηνά Φραγκούλη αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος: άρση του στίγματος, συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών, έρευνα δράσης, ψυχαναλυτικό πρίσμα, καταπολέμηση των προκαταλήψεων, αγωγή κοινότητας, δημιουργικότητα. Tόνισε την ανάγκη για συνέχιση του ανεκτίμητου έργου του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου μέσω δράσεων που δίνουν έμφαση στη συνέχεια της φροντίδας των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των ατόμων με ψύχωση, στην εναρμόνιση της ελληνικής παράδοσης και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, στη δικτύωση και τη συνεργασία των φορέων ψυχικής υγείας. Ανέφερε επίσης πόσο σημαντικό είναι να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους αποκτώντας εμπειρία και γνώση από τους παππούδες και τις γιαγιάδες και οι φιλοξενούμενοι στις στεγαστικές δομές να ανοίξουν τα φτερά τους για πιο ανεξάρτητη ζωή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολή διαφανειών και βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.