Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας με θέμα: «Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες, Μετασχηματισμοί»

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, που διοργάνωσε η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος), με την ευγενική υποστήριξη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης.
Το έναυσμα για τη διοργάνωση του Forum αποτέλεσε ο ένας χρόνος από την φυσική απουσία του Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Ψυχαναλυτή, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και η επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, να θεσμοθετηθεί ένας ετήσιος ανοιχτός διάλογος πάνω σε θέματα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη, το όραμα και το έργο του.
Βασικός στόχος του 1ου Forum ήταν η ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων ανάμεσα στη νέα γενιά των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας και των έμπειρων επιστημόνων που πρωτοστάτησαν στην εδραίωση και εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθισης στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα το τρίπτυχο: «Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες, Μετασχηματισμοί».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ένας μεγάλος αριθμός έγκριτων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, λήπτες των υπηρεσιών, καθώς και συμπολίτες μας με ενδιαφέρον για το χώρο της ψυχικής υγείας.
Κατά την έναρξη του Forum απηύθυνε χαιρετισμό ο κος. Γιώργος Ιωακειμίδης, Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του κου. Παναγιώτη Γιατζίδη, Αντιδήμαρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Νέας Σμύρνης. Στην ομιλία του ο κος. Ιωακειμίδης μίλησε για την καθοριστική συμβολή του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου στην εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και τη δημιουργία υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσα στην κοινότητα όπου διαμένουν οι ασθενείς, με στόχο την κατάργηση των δομών ασυλικού τύπου.
Η Δρ. Αθηνά Φραγκούλη, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος, παρουσίασε την επιθυμία των συνεργατών και φίλων του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου να διοργανωθεί μια ετήσια κοινωνική – επιστημονική – ανθρώπινη συνεύρεση το μήνα Νοέμβριο, στην μνήμη του, με στόχο το διάλογο πάνω στην πάντα επίκαιρη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η κα. Φραγκούλη τόνισε στην ομιλία της την αφοσίωση του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου στη νέα γενιά, που αποτελεί το λόγο για τον οποίο η ανάπτυξη της θεματολογίας του Forum ανατέθηκε σε μια ομάδα νέων επαγγελματιών της ψυχικής υγείας. Όπως δήλωσε, στόχος είναι «οι έμπειροι να ακούσουν, να εμπλουτιστούν από την συνέχεια της ίδιας της δουλειάς τους στις επόμενες γενιές».

Ο Πρόεδρος του ολλανδικού φορέα ψυχικής υγείας Cordaan, κος Eelco Damen μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον καθοριστικό ρόλο του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειριών, πέραν των συνόρων της χώρας μας, και την συμβολή του στη δημιουργία πανευρωπαϊκών δικτύων με στόχο την προαγωγή της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, ειδωμένης μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα.
Τέλος, ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής κος Βασίλης Καψαμπέλης, Διευθυντής τού Κέντρου Ψυχανάλυσης της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας του 13ου διαμερίσματος Παρισιού, μίλησε για τις σημερινές επιταγές της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής και την ανάδυση νέων προβληματισμών όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον ζήτημα του ρόλου της ομάδας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας για τους ασθενείς που έχουν επιστρέψει και ενσωματωθεί στην κοινότητα.
Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε τρεις Ομάδες Εργασίας με θέμα Μεταβάσεις, Μεταβατικότητες και Μετασχηματισμοί. Την Ομάδα των Μεταβάσεων συντόνισε η Ψυχοθεραπεύτρια κα Τέση Λαζαράτου και αφορούσε στη συζήτηση πάνω στη μετάβαση των ασθενών από το ψυχιατρείο, στην κοινοτική δομή, στην κοινότητα, την οικογένεια και την εργασία. Την Ομάδα Μεταβατικότητες συντόνισε η Παιδοψυχίατρος κα Κωνσταντίνα Κανελλέα και αφορούσε το στίγμα, την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και την τέχνη και τον πολιτισμό ως μέσα έκφρασης αλλά και θεραπείας. Τέλος, την Ομάδα Μετασχηματισμοί συντόνισε ο Ψυχίατρος κος Διονύσης Σακκάς και αφορούσε τη διαδρομή από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Το Forum ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την οποία συντόνισε ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής κος. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, στην οποία οι εκπρόσωποι των τριών ομάδων παρουσίασαν τα θέματα που συζήτησαν και εκφράστηκαν ιδέες και προβληματισμοί πάνω σε μια σειρά ζητημάτων σχετικών με τη θεματολογία που αναπτύχθηκε.
Το Forum υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη και φιλοξενία του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας και της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η επιστημονική του προσέγγιση βασιζόταν στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα και συνδυαζόταν με την αγάπη για τον ψυχικά ασθενή και το σεβασμό για τον ψυχικό πόνο. Βασικό όραμά του ήταν η κατάργηση της ασυλικής προσέγγισης στην Ψυχιατρική. Έγινε ο πρωτεργάτης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία σε σύγχρονες, ανοικτές και ανθρώπινες θεραπευτικές μονάδες μέσα στην κοινότητα. Βασική του θέση ήταν ότι «ο ψυχικά ασθενής έχει μεγαλύτερο όφελος θεραπευτικό, ιατρικό, όταν θεραπεύεται μέσα στην κοινωνική του ομάδα και μέσα στην οικογένεια».

 

[photo_gallery source=”directory: images/forum”]
Μετάβαση στο περιεχόμενο