ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS + «Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities»- Aπολογισμός Έτους 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS + «Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities»- Aπολογισμός Έτους 2021

Η Δομή Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του έτους 2019 να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus + «Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities». Μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δίνεται η ευκαιρία στους Ανθρώπους, στους Τόπους και στις Κοινότητες να αναμειχθούν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία ποικιλοτρόπως.

Οι στόχοι του προγράμματος Erasmus + «Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities» είναι:
o    Να προωθηθεί η έννοια της ‘’Ανθεκτικότητας’’ και να δώσει την ευκαιρία, για βελτίωση της ζωής των πληθυσμών και γενικότερα του οικοσυστήματος.
o    Να θέσει τα θεμέλια για μακράς διάρκειας συνεργασία και διάλογο , αναφορικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την ανθεκτικότητα των πληθυσμών και να ενσωματώσει τις απόψεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
o    Να φέρει σε επαφή φορείς, οργανισμούς, εκπαίδευση κ.α., με τις αρχές, στοχεύοντας στην προώθηση του διαλόγου και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας.
o    Να καθιερωθεί μία διαδικασία διαλόγου και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων σε αυτή τη διαδικασία.
Ο απώτερος στόχος είναι:
o    Η προσωπική ενδυνάμωση όλων των συμμετεχόντων για να μπορέσουν να μεταφέρουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στις κοινότητες που αναπτύσσουν τις δράσεις τους. 

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χώρες: Αγγλία [The Surefoot Effect], Σουηδία [Mobilizing Expertise], Ιταλία [Volontariato Torino] και Ελλάδα [Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος]. Στους συμμετέχοντες φορείς δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν ο καθένας από την δική του πλευρά, δίνοντας την δική του νέα προοπτική, η οποία επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και στο στήσιμο μιας νέας βάσης για την μακροπρόθεσμη στήριξη των πληθυσμών και τη συνέχιση της ύπαρξης αυτών. Στο Νομό Φωκίδας, όπου υλοποιείται το Πρόγραμμα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:
Δήμος Δελφών, 
Δήμος Δωρίδας, 
Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας, 
Λιμεναρχείο Ιτέας, 
Διεύθυνση Δασών Νομού Φωκίδας, 
Δασαρχείο Άμφισσας,
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας,
Γραμματικοπούλειο Μπάλειο Τρίγκειο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων  Ιτέας, 
Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας, Σύλλογος Χιονοδρόμων Ιτέας – Κίρρας, 
3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, 
Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, 
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, 
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Παράρτημα Άμφισσας, 
Κ.Α.Π.Η. Άμφισσας, 
Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Ιτέας ‘’Το Χοροστάσι’’, 
Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε) Νομού Φωκίδας ‘’Γιάννης Βολίκας’’,
Εταιρία Μέριμνας & Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα.

Παρακάτω παρουσιάζεται η πρόοδος του Προγράμματος για το έτος 2021.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συμμετείχε σε όλες τις [διαδικτυακές] συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εταίρων.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις με τους εταίρους περιλάμβαναν παρουσίαση των εργαστηρίων για κάθε κατηγορία [People, Places and Communities].

Όλη αυτή η πληροφορία / μεθοδολογία, εφαρμόστηκε στις ομάδες των συνεργαζόμενων φορέων, όπως επίσης και εσωτερικά στον οργανισμό μας, στην ομάδα των ψυχικά ασθενών που διαμένουν στις στεγαστικές μας δομές, στην πόλη της Άμφισσας, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις [Αθήνα, Λαμία και Αλεξανδρούπολη], όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός μας.

Σε ότι αφορά την Κατηγορία ‘’Places”, το υλικό που μας παρουσιάστηκε από τους Ιταλούς εταίρους και στην συνέχεια μας δόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή, πριν το εφαρμόσουμε, το προσαρμόσαμε στα δικά μας, ελληνικά δεδομένα, παρουσιάζοντας ελληνικά τοπία, φωτογραφίες της χώρας μας. Αυτό το κάναμε σκεπτόμενοι, ότι από τις ομάδες μας θα είναι πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας τον τόπο μας.

Προέκυψε αρκετό ενδιαφέρον ώστε να δημιουργηθεί πεδίο αλληλεπίδρασης με τους συμμετέχοντες όλων των ομάδων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα meetings [διαδικτυακά] μεταξύ των εταίρων, που ήταν πολύ βοηθητικά για την συνέχιση του προγράμματος.

Ακολουθώντας όλα τα βήματα υλοποίησης του προγράμματος, υπήρξε χώρος και χρόνος για όλους μας, ώστε να εκφραστούμε και να αλληλεπιδράσουμε.

Λόγω της πανδημίας, υπήρξαν κάποιες τροποποιήσεις ως προς τις προγραμματισμένες συναντήσεις και δραστηριότητες.

Οι συναντήσεις με τις ομάδες μας [συνεργαζόμενοι φορείς κ.λ.π.], πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες διαδικτυακά, χωρίς να υπάρχει η αμεσότητα της δια ζώσης επαφής, που για εμάς είναι πολύ σημαντική. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί εντοπίσαμε πρόβλημα επικοινωνίας και συμμετοχής, λόγω του ότι η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι δεδομένη από όλους.

Ο οργανισμός μας, έχει εμπειρία σε εργαλεία που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα και ο κύριος στόχος μας, είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ψυχικά ασθενών, αλλά και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού.
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ήδη δουλεύει μια έρευνα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που έχει να κάνει με την υπόθεση : «Tι βοήθησε τους ωφελούμενους των υπηρεσιών ψ.υ. του φορέα, ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα τους;»

Στο Πρόγραμμα από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχουν οι: Γεωργίου Γεωργία – Δασοπόνος Msc / Εκπαιδεύτρια Ειδικών Δεξιοτήτων, Μπαφατάκης Ασημάκης – Οικονομολόγος / Οικονομικός Υπεύθυνος / Συντονιστής Δομής Φωκίδας, Παπαϊωάννου Δέσποινα – Ψυχολόγος / Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Καμμένου Αθηνά – Ειδική Παιδαγωγός Msc.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://resilienceproject.eu/
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο