Πρόγραμμα Erasmus+ Breakthrough for Resilience

ERASMUS+ Breakthrough for Resilience: People, Places, and Communities


Το πρόγραμμα Erasmus + Breakthrough for Resilience: People, Places and Communities, στο οποίο η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχει ως εταίρος, έχει ως κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινότητας ως προς την ανθεκτικότητά της στις κλιματικές αλλαγές.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία και Ελλάδα. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις, παρουσιάσεις, δράσεις και επίδειξη διαφορετικών μεθόδων, γύρω από μία ποικιλία θεμάτων που συνδέονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας. 
Η ιστορία “Το σπασμένο κανάτι – The Broken Jar”, παρουσιάστηκε από την ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, σε εργαστήριο στην κατηγορία ”Άνθρωποι” και συγκεκριμένα στο εργαλείο “Express yourself (Drama Therapy)”.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 27.05.2021 διαδικτυακά, με τη συμμετοχή των εταίρων από όλες τις χώρες.

Το Σπασμένο Κανάτι (Τhe Broken Jar)

Μια γριά είχε δύο δοχεία και κουβαλούσε νερό. Το ένα ήταν άψογο και μετέφερε όλη την ποσότητα νερού, και το άλλο είχε μια ρωγμή και στο τέλος της διαδρομής έφτανε μισο άδειο. Έτσι η γριά κουβαλούσε επί δύο χρόνια 1,5 δοχείο νερό καθημερινά.

Το τέλειο δοχείο ήταν υπερήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα το σκοπό για το οποίο είχε κατασκευαστεί ραγισμένο δοχείο ήταν δυστυχισμένο που δεν τα κατάφερνε και γι’ αυτό ένιωθε ντροπή.
Μια μέρα δεν άντεξε & το είπε στην γριά:
-“Ντρέπομαι για τον εαυτό μου και σου ζητώ συγνώμη!”
-“Μα γιατί, νιώθεις ντροπή;” λέει η γριά.
-“Εδώ και δύο χρόνια μεταφέρω το μισό νερό, λόγω της ρωγμής μου & εξαιτίας μου κοπιάζεις άδικα”.
Η γριά χαμογέλασε: “Παρατήρησες ότι στο μονοπάτι υπάρχουν λουλούδια μόνο στη δική σου πλευρά & όχι στη μεριά του αλλού δοχείου; Πρόσεξα την ατέλεια σου πλευρά & το εκμεταλλεύτηκα, το αξιοποίησα. Φύτεψα σπόρους στην πλευρά σου & εσύ τους πότισες. Δύο χρόνια μαζεύω τα άνθη & στολίζω το τραπέζι μου. Αν δεν ήσουν εσύ αυτή η ομορφιά δε θα λάμπρυνε το σπίτι μου!”

Βέβαια δεν ήταν η ατέλεια του δοχείου που το έκανε ξεχωριστό, αλλά η ιδιαίτερη ικανότητα της γριάς να διακρίνει και να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του.
Ο καθένας μας έχει τις “ρωγμές” του και τις “αδυναμίες” του που μπορούν να γίνουν χρήσιμες και να ομορφύνουν τη ζωή μας. Κάθε “ρωγμή” μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα, αρκεί να βρει κάποιος την ομορφιά που μπορεί να δώσει η ατέλειά μας.

“ΡΑΓΙΣΜΕΝΟΙ” φίλοι μου, μην ξεχνάτε να σταματάτε στην άκρη του δρόμου και να απολαμβάνετε το άρωμα των λουλουδιών που φυτρώνουν στη μεριά σας.
Στην συνέχεια, καταγράψτε ποια είναι η ατέλεια σας, το ράγισμα σας (μπορεί να αφορά τον χαρακτήρα σας, μια δυσλειτουργία ή οτιδήποτε άλλο). Κατόπιν, σκεφτείτε τι σας έχει μάθει ή τι έχετε συνειδητοποιήσει ή… εξ΄αιτίας αυτού του ραγίσματος. Μοιραστείτε τα, στις μικρές ομάδες.

 

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Erasmus+ Breakthrough for Resilience

Το Πρόγραμμα δίνει έμφαση στις Κλιματικές Αλλαγές και την ανάπτυξη και ενίσχυση της Ανθεκτικότητας, σε σχέση με τους Ανθρώπους, τους Τόπους και τις Κοινότητες.
Ανθεκτικότητα είναι η δυναμική διαδικασία της θετικής προσαρμογής, παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών και παρά την έκθεση σε παράγοντες επικινδυνότητας. Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία εργαλείων και μεθόδων για το χτίσιμο της ανθεκτικότητας στους Ανθρώπους, στους Τόπους [με επικέντρωση στη διατήρηση των φυσικών ειδών] και τις Κοινότητες.
Μέσα από το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί η προσωπική ενδυνάμωση όλων των συμμετεχόντων, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες, και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στις κοινότητες που αναπτύσσουν τις δράσεις τους.
Κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας τόσο των ευάλωτων ομάδων, όσο και του γενικού πληθυσμού της κοινότητας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας COVID – 19, το οποίο μας αφορά άμεσα όλους.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://resilienceproject.eu

To έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Leader: The Surefoot Effect, CIC United Kingdom. Εταίροι: Volontariato Torino Italy, ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, Ελλάδα, PRO IFALL AB Sweden. Διάρκεια: 9/2019 – 8/2022. 36 Μήνες

Δομή που υλοποιείται: Φωκίδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο