Γενικά 

Το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ζώντας και Μαθαίνοντας Μαζί” αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα  πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, παρέμβασης στην κρίση με έμφαση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσα από την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα.

Υλοποιείται από την ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος συστηματικά επί σειρά ετών με Έγκριση ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ 2022-23

Περισσότερα:

Περιγραφή Προγράμματος 2022-23

Περιγραφή Μεθοδολογία & Αποτελέσματα

Έχει εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-19 με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και έχει αξιολογηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό δράσεων στη σχολική κοινότητα με σημαντικά αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί σε  επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και αποτελούν καλές πρακτικές. 

Περισσότερα: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡ. ΨΥΧ. ΑΝΘΕΚΤ. ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛ. και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓ. ΑΠΟΤ. ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΕΚΨ Π. ΣΑΚΕΛ.

Το υλικό που αξιοποιείται είναι διαθέσιμο για τους εκπαιδευτικούς και έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα 21+ του ΙΕΠ  Ψυχική Υγεία

Το όραμά μας

Το Πρόγραμμα δομήθηκε με όραμα να αγκαλιάζει, να εμπεριέχει και να συνδέει το τρίπτυχο της σχολικής κοινότητας “γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές” με ειδικούς ψυχικής υγείας και τις δυνάμεις της ευρύτερης κοινότητας σε μια αντίστροφη δυναμική αλυσίδα, σε μια αδιάσπαστη ενότητα ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Πώς δουλεύουμε;

Χτίζοντας την ψυχική ανθεκτικότητα στη σχολική κοινότητα

Μέσα από βιωματικές δράσεις οι ειδικοί ψυχικής υγείας, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι των σχολικών μονάδων αντλούν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα δυναμικά της έκφρασης,  της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με αφορμή μια κατάλληλα επιλεγμένη θεματική ενότητα του προγράμματος που αφορά το εδώ και τώρα της σχολικής ζωής και της εξωτερικής πραγματικότητας.

Στη συνέχεια δημιουργούμε “Μαζί” και μαθαίνουμε να βιώνουμε και να μοιραζόμαστε ομαδικές εμπειρίες που αξιοποιούν την ατομική συναίνεση, τη συνευθύνη, την ενεργητική συμμετοχή και τα προσωπικά ενδιαφέροντα. Μοιραζόμαστε βιώματα, σκέψεις, συναισθήματα και φυσικά, τη συγκίνηση της συμμετοχής στην ομαδική διεργασία ενδυναμώνοντας την ατομικότητα και τη διαφορετικότητά μας. 

Με λίγα λόγια, αλληλεπιδρούμε δημιουργικά. Βιώνουμε “Μαζί”. Εξελισσόμαστε ατομικά. Και χτίζουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα ατομικά και συλλογικά . 

Μέσα από βιωματικές ομαδικές εμπειρίες

Επιστρατεύουμε κάθε φορά τεχνικές έκφρασης μέσα από ένα πλήθος προβολικών, σωματικών  και άλλων τεχνικών που αξιοποιούν την καλλιτεχνική, δημιουργική και θεατρική έκφραση και προέρχονται από διάφορες σχολές, κουλτούρες και παραδόσεις. 

Οι συντονιστές προτείνουμε και μαζί με τους συμμετέχοντες (μαθητές, εκπαιδευτικούς  και γονείς) συν-επιλέγουμε, συν-αποφασίζουμε και συν-δημιουργούμε με ατομική ευθύνη και ελεύθερη επιλογή ένα “Μαζί” που μας επιτρέπει να μοιραστούμε, να επιλύσουμε τις διαφορές, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και να εκφραστούμε ατομικά και συλλογικά.

“Μαζί” Βήμα – βήμα

Σε αυτή τη διαδικασία επιστρατεύουμε μαζί με την ενεργητική ακρόαση, μια στάση θετικότητας, πλήρους και ανεπιφύλακτης αποδοχής, αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης σε συμμαχία με το εξελισσόμενο άτομο και το σχολικό περιβάλλον.

Χτίζεται έτσι μεταξύ μας, μεθοδικά, βήμα με βήμα μια συναισθηματική σχέση ισοτιμίας, συνεργασίας και συμμαχίας μέσα κι έξω από την τάξη. Οικοδομείται παράλληλα, η συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που επιτρέπει την ανάδυση μιας ομαδικής συνεργατικής κουλτούρας η οποία ενδυναμώνει την ψυχική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων και προικοδοτεί το κλίμα του σχολείου μετά το πέρας των παρεμβάσεων και τα άτομα εφ’ όρου ζωής.