Σε περισσότερα από 600 αιτήματα ανταποκρίθηκαν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Διασύνδεσης Πολιτών με Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Επανένταξης

-Δελτίο Τύπου-

Αθήνα, 12 Απριλίου 2016-Σημαντική ανταπόκριση γνώρισε το πρόγραμμα “Δεσμοί: Ενδυνάμωση & Δικτύωση Φορέων Ψυχικής Υγείας για Βελτίωση Υπηρεσιών στην Κοινότητα” παρέχοντας ενημέρωση και υποστηρίζοντας την παραπομπή και δικτύωση των πολιτών με φορείς ψυχικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης. Η λειτουργία του αναπτύχθηκε πιλοτικά σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας (Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Κω, Κάρπαθο, Κάλυμνο) μέσα από τηλεφωνικές γραμμές στελεχωμένες από ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες απαντώντας από την έναρξή του- τον Οκτώβριο του 2015- μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 600 καταγεγραμμένα αιτήματα. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες εδώ:http://mentalhelpnet.gr/

Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) – «ΕΔΡΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΚΤΑΙΑ, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.) στο πλαίσιο του έργου «Είμαστε Όλοι Πολίτες» που χρηματοδοτούν τα EEAGrants και διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα κενό που έχει εντοπιστεί εδώ και κάποια χρόνια και αφορά στην τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, Ν. 2716/ 1999), η έλλειψη της οποίας καθιστά προβληματική την εξυπηρέτηση του πολίτη. Προσπαθήσαμε μάλιστα να πάμε ένα βήμα παραπέρα, όχι απλά καταγράφοντας αλλά κατανοώντας την ανάγκη και το αίτημα του πολίτη και δίνοντας μια όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική κατεύθυνση. Παράλληλα, καλλιεργήσαμε τη διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όσων απευθύνονταν σε εμάς », δηλώνει η υπεύθυνη έργου, ψυχολόγος Παναγιώτα Φίτσιου.

Το πρόγραμμα εισήγαγε άλλη μια καινοτομία διοργανώνοντας εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους ίδιους τους συμμετέχοντες. «Επενδύσαμε ακόμη και στη δική μας εκπαίδευση προκειμένου να ανταποκριθούμε σωστά στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή με περιορισμένους πόρους», επισημαίνει η Αθηνά Φραγκούλη, Αντιπρόεδρος της ΕΚΨ & ΨΥ. Τα σεμινάρια εισήγαγαν τους συνεργάτες σε έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης του ρόλου τους, της αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις ανάγκες των πολιτών.

Τα αποτελέσματα της επτάμηνης λειτουργίας του προγράμματος θα παρουσιαστούν, σε ειδική τελετή τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, 14.00-16.00 στο AlbaGraduate BusinessSchool(Ξενίας 6-8).

Μετάβαση στο περιεχόμενο