Συμμετείχαμε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

«Συμβουλευτική Ψυχολογία και Κοινωνικά Ευάλωτες Ομάδες: Κάνοντας το Αόρατο Ορατό» είναι το επίκαιρο θέμα του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας που διοργάνωσε ο Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στo Βόλο (Παραλιακό Συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Το θέμα του Συνεδρίου εστίασε στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, συχνά «αόρατες» στο πλαίσιο της κυρίαρχης κουλτούρας: εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά, βιώνουν τον στιγματισμό, την υποτίμηση, τον πολιτισμικό ρατσισμό αλλά και πρακτικές κοινωνικής καταπίεσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής τους.

Ως εκ τούτου, η θεματική του συνεδρίου έφερε στο προσκήνιο κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, άτομα με αναπηρία, ή/και χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα θρησκευτικών ή πολιτισμικών μειονοτήτων, ρομά/τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένους, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστούντες.

Η παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων ξένων και Ελλήνων ομιλητών, αλλά και η συμμετοχή στο ερευνητών, επιστημόνων και ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών, αλλά και φοιτητών από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, είναι σημαντική: περισσότερες από 320 εργασίες, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων εντάσσονται σε ένα από τα 39 συμπόσια και τις 3 στρογγυλές τράπεζες, καθώς και 16 εργαστήρια συνθέτουν το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα των 4 ημερών.

Επιστημονικοί συνεργάτες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) συμμετείχαν σε εργαστήριο και στρογγυλλή τράπεζα, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Τα θέματα που προσέγγισαν οι εισηγητές αφορούσαν στα εξής θέματα: 

 

«Μεθοδολογία προσέγγισης και ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας»

 

«Παρουσίαση της μεθοδολογίας δικτύωσης του φορέα με τη σχολική κοινότητα»

 

«Ενδυνάμωση των εφήβων μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων που πραγματοποιεί ο φορέας στις σχολικές μονάδες»

 

«Ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης, επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων και διαχείρισης κρίσεων στη σχολική κοινότητα μέσα από προγράμματα ενδυνάμωσης της ψυχκής ανθεκτικότητας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.»

 

«Ενίσχυση του Γονεϊκού Ρόλου στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης: Ομάδες Γονέων, Ομιλίες, Δράσεις για Γονείς της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.»

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνδεση της έρευνας με την ίδια την κοινωνία και την εφαρμογή των πρακτικών της συμβουλευτικής ψυχολογίας παρουσιάζουν οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών.

 

Everyday Existential Therapy: Re-connecting with wonderment in our daily lives

 

Simon du Plock, Professor, Middlesex University, Metanoia Institute, London, United Kingdom

Disability-Affirmative Therapy in a Cultural Context

 

Rhoda Olkin, Distinguished Professor, Alliant International University, San Francisco, California, USA

Engaging with voices

 

Rufus May, Clinical Psychologist and Mental Health Consultant, Bolton, United Kingdom

 

Elisabeth Svanholmer, Danish Hearing Voices Network trainer and facilitator, Bolton, United Kingdom

Ανάμεσα στο αόρατο και το ορατό: Η ζωή “in limbo”

 

Δανάη Παπαδάτου, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η συμβολή της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική ψυχολογία

 

Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

 

Αναδεικνύοντας ζητήματα μείζονα και επίκαιρα, οι προσκεκλημένες ομιλίες του συνεδρίου, σε συνδυασμό με το

πλούσιο λοιπό επιστημονικό πρόγραμμα, φιλοδοξούν να προσελκύσουν το ευρύτερο ενδιαφέρον και να αποτελέσουνένα σημείο διαλόγου για θέματα που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας και της επικαιρότητας της σύγχρονης κοινωνίας μας.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου www.counsellingpsychology2018.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο