Συμμετοχή στο 14ο Φεστιβάλ Tέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE

Στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MOREπου διοργάνωσε η ΕΔΡΑ στις 12-14 Νοεμβρίου 2021, η συνεργάτης του Φορέα Παναγιώτα Φίτσιου, Ψυχολόγος, συμμετείχε στο Forum με θέμα «Η Μετάβαση ως Αλλαγή μετά από την Κρίση»

Στο Forum δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος για την αξιοποίηση της τέχνης, αλλά και άλλων παρεμβάσεων που προάγουν την ψυχική υγεία και προσφέρουν σημαντική στήριξη αυτή την δύσκολη περίοδο. 

Η παρουσίαση της συνεργάτιδος είχε ως θέμα: 
Η αξία της θεραπευτικής γραφής την περίοδο της πανδημίας. Το παράδειγμα του προγράμματος Erasmus + «Ηρωίδες»
Πρέκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο  να ενδυναμώσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή και όχι ψυχοκοινωνικές δοκιμασίες στην καθημερινότητά τους, οι οποίες  διαμένουν σε ημιαστικές περιοχές/αγροτικές περιοχές. Υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή 5 εταίρων: Fundacion Intras, Spain (leader) ,Ozara Slovenia, Metanoia Institute United Kingdom, Suomen Finland και από την Ελλάδα η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος.
Παρουσιάστηκε το ταξίδι των Ηρωίδων του προγράμματος, ιστορίες γεμάτες ειλικρίνεια, ιστορίες αντοχής, δύναμης, αισιοδοξίας, αλλά και μοιράσματος των φόβων, των δυσκολιών, ιστορίες επιβίωσης, ιστορίες με χιούμορ ή συγκίνηση, ιστορίες υφασμένες μέσα από την θεραπευτική γραφή, συναισθήματα αναγνώρισης, κουράγιου, ενθάρρυνσης, φαντασία και δημιουργικότητα…

Κλείνοντας, η Π. Φίτσιου προτείνει: Δεν ξέρω αν υπάρχουν μαλακοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε μια σκληρή και τραυματική πραγματικότητα, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε με τρυφερό τρόπο τον εαυτό μας και τους γύρω μας, αλλά και να αφεθούμε να μας φροντίσουν, να μοιραστούμε. 
Αυτή την περίοδο που το φυσικό άγγιγμα είναι εν πολλοίς απαγορευμένο, οι λέξεις μπορούν να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε και να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους. Ας είναι το χαρτί και το μολύβι μας ο μεταβατικός χώρος που μπορούμε να συναντήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Δείτε την Παρουσίαση εδώ.

Ευχαριστούμε την ΕΔΡΑ για αυτή την πολύ ουσιαστική συζήτηση και την πολύ όμορφη διοργάνωση!

Μετάβαση στο περιεχόμενο