Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) είναι μη- κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1996 και διατηρεί με άδεια της διεύθυνσης ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας, Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με ψυχικές διαταραχές. 

Η έδρα του Ινστιτούτου βρίσκεται στην Αθήνα, στο δήμο Καλλιθέας, και η πολυδύναμη δομή της Αττικής (τμήματα: Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων, Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Ασθενούς, Κοινωνικοποίησης) παρέχει αδιαλείπτως υπηρεσίες στην κοινότητα για περισσότερα από είκοσι χρόνια, με βάση τις αρχές και τη μεθοδολογία της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής.

Το Ινστιτούτο, πρωτοστατώντας στην εξάπλωση και εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην ελληνική περιφέρεια, λειτούργησε κατά περιόδους εξειδικευμένες δομές, με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, στους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης. Η επιστημονική ομάδα του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. αποτελείται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, λογοπεδικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Στις δομές του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. παρέχονται υπηρεσίες σε περισσότερους από 400 ασθενείς το μήνα και το σύνολο συνεργατών και εργαζομένων του φορέα ανέρχεται σε 50 άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ι.ΨΥ.Π.Ε. δείτε εδώ.