«Το Σχολείο του Όλοι Μαζί»: Βιωματικό σεμινάριο της ΕΚΨ & ΨΥ στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

 «Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι» είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας εκπαιδευτικής δράσης που υλοποιείται την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στο πλαίσιο του πρότυπου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Ανοιχτό Σχολείο!» του Συλλόγου Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

«Το Σχολείο του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της διαφορετικότητας σε όλες της τις μορφές και τους τρόπους που αυτή εκφράζεται στην καθημερινή ζωή, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες διαδραστικές δράσεις, παιχνίδια ρόλων, εμπιστοσύνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους και βιωματικά σεμινάρια. Στόχος της νέας δράσης του “Ανοιχτού Σχολείου!” είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε τα παιδιά να μάθουν να διεκδικούν τη δική τους ταυτότητα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν.

Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη διαφορετικότητα μέσα από διαδραστική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, και επίλυση αποριών.

Την ενημέρωση και τα βιωματικά σεμινάρια στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς επιμελούνται επιστημονικοί συνεργάτες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ενώ τα διαδραστικά παιχνίδια, ρόλων και εμπιστοσύνης στους μαθητές επιμελείται εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής του 10ου  Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο» υλοποιείται πιλοτικά για 4η συνεχόμενη σχολική χρονιά με τη συμμετοχή φέτος 302 παιδιών ηλικίας 5-12 ετών απ’ όλη την πόλη, μέσα από 13 απογευματινά Δημιουργικά Εργαστήρια Τέχνης & Έκφρασης και δεκάδες Δράσεις εντός του σχολικού ωραρίου. Πραγματοποιείται με την ενεργό στήριξη της Διεύθυνσης, καθώς και τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο