ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επιστροφή στο Μέλλον.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος 

Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας

«Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επιστροφή στο Μέλλον.»

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, Σεράφειο Δήμου Αθηναίων / Ώρες: 12.00 – 19.00

Σάββατο 5 Νοεμβρίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Ώρες: 10.00 – 20.00

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Ώρες: 10.00 – 17.00

 

H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, συνδιοργανώνουν το 4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα II του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

To Forum αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου, πάνω στα θέματα ψυχικής υγείας της χώρας. Είναι ένα επιστημονικό μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και βασίζεται στην επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν το έργο του, ένα έργο στραμμένο πάντα στο αύριο.

Ο τίτλος του φετινού Forum είναι «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επιστροφή στο Μέλλον.» και στόχος είναι η ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, 40 χρόνια μετά την συγκρότηση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.                                           

Βασική θέση των διοργανωτών του Forum είναι ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η επανανοηματοδότηση της ημιτελούς ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.  Η επιστροφή στο μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ο φετινός τίτλος της διοργάνωσης, διαμηνύει την επιτακτική ανάγκη της επανασύνδεσης με το αρχικό της όραμα. Για ένα μέλλον, παραφράζοντας τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενδέχεται να μη μπορούν να αλλάξουν την διάγνωση, αλλά θα αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων που προστρέχουν.

Η  επιστροφή στο μέλλον θα διαμορφωθεί στην διάρκεια των εργασιών μας, μέσα από το λόγο και την προσέγγιση τόσο των νέων επαγγελματιών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ψυχικής υγείας μετά το 2000, όσο και των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της δεκαετίας του 1980 – 1990 που έθεσαν τις ιδεολογικές, πολιτικές, επιστημονικές και κοινωνικές βάσεις για το αίτημα του πλήρους κλεισίματος των ψυχιατρείων και της ανάπτυξης δικτύων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Παράλληλα και μέσα από τον απολογισμό της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, θα γιορτάσουμε τα γενέθλια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, με αφιερώματα και δράσεις, με αναμνήσεις κι όνειρα, με χιούμορ και συγκίνηση: 40 χρόνια γεμάτα προσφορά στον άνθρωπο, στον τόπο και στην κοινότητα.

Στο κλείσιμο του Forum, σαν νοητή συνέχεια του Ψυχαναλυτικού Σεμιναρίου μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε, θα μιλήσουμε για το πάντα επίκαιρο Ψυχαναλυτικό Πρίσμα. Το Σεμινάριο που επί δεκαετίες γαλούχησε γενιές ειδικών με τις βασικές αρχές της Ψυχαναλυτικής θεωρίας και Κλινικής, προσκαλεί παλιούς και νέοι συνομιλητές, έγκριτους αντιπροσώπους του ψυχαναλυτικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις που έχουν υπηρετήσει τον δημόσιο φορέα, είτε κλινικά είτε εκπαιδευτικά για να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς  σχετικά με τις προοπτικές  της  ψυχαναλυτικής σκέψης στην κοινότητα, στην δημόσια περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Βρείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στα  βιωματικά εργαστήρια της πρώτης μέρας (Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 / Ώρες: 16.00 – 19.00) στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://forms.gle/iawC3Hik9E1MJBf78

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 92 21 739 στην ιστοσελίδα και στη σελίδα Facebook.com/ekpse

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο