Ξεκίνα το ταξίδι σου σήμερα…

Εθελοντισμός σημαίνει πολιτισμός, επικοινωνία, έμπρακτη προσφορά και στάση ζωής. Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές με βάση τις αξίες, τις αρχές και την κοινωνικοοικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας. Τα οφέλη που προκύπτουν στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος από τη δράση των εθελοντών/τριών, πολλά και σημαντικά.

Ο εθελοντισμός, σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όπως είναι η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, παρέχεται σε οργανωμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής:

 • σταθερότητα
 • συνέχεια
 • συνέπεια

Τα σαφή όρια, ο προκαθορισμένος χρόνος απασχόλησης και η συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες βάζουν το πλαίσιο συνεργασίας του φορέα με τον εθελοντή και την αντίστοιχη συνεργασία του εθελοντή με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του φορέα.

Με γνώμονα το σεβασμό στις ανάγκες του εθελοντή ο φορέας παρέχει πλαισίωση και καθοδήγηση στους εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ενδυνάμωση του ρόλου τους μέσα από ομάδες εποπτείας και σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα. Οι εθελοντές μας έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε όλες μας τις δράσεις πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους που ενισχύουν και εμπλουτίζουν το έργο μας.

Μπαίνοντας στην ομάδα των εθελοντών μας

Ο εθελοντής της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα από 18 ετών και άνω με διάθεση προσφοράς και συμμετοχής.

Πως μπορείς να γίνεις εθελοντής:

 1. Συμπλήρωσε την αίτηση εθελοντή εδώ
 2. Έλα να σε γνωρίσουμε από κοντά
 3. Φέρε μας τα απαραίτητα έγγραφα
 4. Παρακολούθησε την Εκπαίδευση (2 κύκλοι εκπαιδεύσεων – 1 ανά εξάμηνο)
 5. Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις καλύτερα τον φορέα!
  Ξεκινάει το Rotation στις μονάδες…
 6. Βρες την εθελοντική σου θέση στο φορέα!

Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής δραστηριότητας παρέχεται:

 • Εποπτεία
 • Ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια
 • Ενδυνάμωση

 Μορφές Εθελοντισμού στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος

 • Εθελοντές με γνώσεις και συνάφεια στο αντικείμενο του φορέα
 • Εθελοντές με ειδικές δεξιότητες ή απλά επιθυμία προσφοράς!

Τομείς Εθελοντικής Δραστηριοποίησης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας

Γίνε μέτοχος στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, εκπαιδεύσου στις βασικές αρχές της Αγωγής Κοινότητας και της Έρευνας Δράσης, διεκδίκησε τη δυνατότητα να γίνεις ένας ακόμα κρίκος σύνδεσης με την κοινότητα στην προσπάθεια καταπολέμησης του στίγματος για τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Διοικητική/ Γραμματειακή Υποστήριξη

Βίωσε από κοντά την καθημερινότητα και τη λειτουργία μιας δομής ψυχικής υγείας. Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη μονάδων είναι ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια σε έναν φορέα ψυχικής υγείας, η κινητοποιός δύναμη. Είναι το κέντρο συντονισμού της πληροφορίας και διαχείρισης αυτής. Τι θα κερδίσεις; Δεξιότητες οργάνωσης, διαχείρισης χρόνου, συνέπεια, ενσυναίσθηση.

Μονάδες ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος

 • Κινητές Μονάδες
 • Κέντρα Ημέρας
 • Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Γίνε μέλος της πολυκλαδικής ομάδας. Μάθε να λειτουργείς ως σύνολο κι όχι ως άτομο. Συνεργασία, αλληλεγγύη, επικοινωνία είναι κάποιες από τις  ικανότητες που θα καλλιεργήσεις συμμετέχοντας στη λειτουργία των μονάδων. Η επαφή με άτομα που έχουν βιώσει ψυχολογικές δυσκολίες μέσα στην κοινότητα που ζουν και δραστηριοποιούνται ή στο πλαίσιο μιας μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης, θα φωτίσει πλευρές του ίδιου σου του εαυτού και θα σε γεμίσει εμπειρία και γνώση που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανένα βιβλίο.

Ομάδα Έρευνας

Τι ρόλο παίζει η έρευνα στο τομέα της ψυχικής υγείας; Ποιο είναι το ερευνητικό πεδίο; Πώς ορίζουμε την ομάδα στόχου; Πώς συντάσσεται και πώς σταθμίζεται ένα ερωτηματολόγιο; Τι μεθοδολογικές προσεγγίσεις θα εφαρμόσουμε και τι εργαλεία ανάλυσης θα αξιοποιήσουμε;

Μαζί θα πάμε βήμα βήμα! Ο τομέας της έρευνας είναι ένα καινούργιο πεδίο που δουλεύουμε στον φορέα, οπότε που ξέρεις, μπορείς να γίνεις πολύτιμος βοηθός μας!

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης ατόμων με θέματα ψυχικής υγείας

Ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αφορά τους ίδιους. Βασικός στόχος η ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στις υπηρεσίες που λαμβάνουν και που επιθυμούν να λαμβάνουν. Αποδοχή, ενσυναίσθηση, ισοτιμία, οι βασικές έννοιες του πάζλ της γνώσης σε αυτό το πεδίο.

Πρόγραμμα Best Buddies Greece – Πρόγραμμα Φιλίας

Δημιούργησε μια σχέση φιλίας με άτομα με ή χωρίς νοητικές ή/και αναπτυξιακές δυσκολίες. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται κάθε ακαδημαϊκό έτος με έναρξη το Σεπτέμβριο και λήξη το Ιούνιο. Κάθε έτος προστίθενται νέες φιλίες «ένας-προς-έναν» φιλίες. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα άτομα με νοητικές ή/και αναπτυξιακές δυσκολίες αναπτύσσουν ενδιαφέροντα, εμπειρίες και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο αναλυτικό εγχειρίδιο εθελοντών

Συχνές Ερωτήσεις

Ο εθελοντικός χρόνος διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον αρμόδιο του τομέα στην Δομή μου θα απασχοληθεί ο/ η εθελοντής/ τρια. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται αναλόγως του χρόνου που θέλει και μπορεί να διαθέσει ο/ η εθελοντής/ τρια.

Η κεντρική εκπαίδευση πραγματοποιείται δύο (2) φορές το χρόνο (Σεπτέμβριο, Μάρτιο) και βασίζεται στην ιστορία της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος και στους τρεις πυλώνες του φορέα, Κοινωνική Ψυχιατρική, Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Έρευνα Δράσης. Κατόπιν η εκπαίδευση επιμερίζεται αναλόγως του προγράμματος που θα ακολουθήσει ο/ η εθελοντής/ τρια.

Ανάλογα με την εθελοντική θέση, ρυθμίζεται και η παρουσία του/ της εθελοντή/ντριας, φυσική ή εξ αποστάσεως. Με αφορμή την πανδημία, έχουμε εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες μας και υπάρχουν και εξ αποστάσεως προγράμματα, ωστόσο τα περισσότερα χρειάζονται δια ζώσης παρουσία.

Ναι αν αλλάξει κάτι μπορεί να λυθεί η σύμβαση.  Η διαδικασία αυτή πλαισιώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου/φόρμας αποχώρησης και σύντομη συζήτηση με τον υπεύθυνο του εκάστοτε εθελοντή. Η φόρμα αποχώρησης αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο υποβολής των ερωτημάτων, κοινοποίησης των προβλημάτων, καθώς και των θετικών εμπειριών που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια της εθελοντικής εργασίας. Στην συνάντησή του ο εθελοντής με τον υπεύθυνο, θα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τις σκέψεις του πάνω στα θέματα που αναφέρθηκαν στην φόρμα αποχώρησης.

Όχι απαραίτητα! Υπάρχουν διάφορα επίπεδα εμπλοκής σε κάθε πρόγραμμα. Οπότε η εμπλοκή σου θα προσαρμοστεί στις δικές σου δυνατότητες και επιθυμίες.

Εξαρτάται από το χρόνο που θα ήθελες να διαθέσεις και τη διαθεσιμότητα στη δομή που θα απασχοληθείς! Μη διστάσεις να ρωτήσεις ό, τι θες και να προτείνεις ιδέες! Μαζί θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα εθελοντισμού σου!

Ο εθελοντής της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα από 18 ετών και άνω με διάθεση προσφοράς και συμμετοχής.

Υπάρχουν δύο κύκλοι εθελοντισμού στην ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος, οι οποίοι ξεκινούν αντίστοιχα Σεπτέμβριο και Μάρτιο με τις κεντρικές εκπαιδεύσεις των εθελοντών/ τριών.

Δεν θα σας πούμε εμείς, ας μας πουν οι ίδιοι οι εθελοντές μας…