Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας (ΚΜΨΥ) λειτουργεί από το 1981 και ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στον πληθυσμό όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Οι υπηρεσίες προσφέρονται πλησίον του τόπου κατοικίας του ωφελούμενου με επισκέψεις στα  αγροτικά ιατρεία ή/και Κέντρα Υγείας, με κατ’ οίκον επισκέψεις ή/και όταν απαιτείται στον χώρο εργασίας.

Κύριοι στόχοι της ΚΜΨΥ είναι:

 • Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας
 • Η πρόληψη, η διάγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία, σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και την οικογένεια
 • Η έγκαιρη παρέμβαση σε άτομα  με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο
 • Η σταθεροποίηση  ατόμων που πάσχουν από σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές
 • Η σταθερή και συνεχής παρακολούθηση ατόμων που πάσχουν χρόνια από  ψυχιατρικές διαταραχές

Η ΚΜΨΥ ανταποκρίνεται στην διαχείριση της υποτροπής ή κρίσης με την λειτουργία εβδομαδιαίων εφημεριών και την άμεση παρέμβαση στον χώρο του ατόμου που χρήζει βοήθεια. Σε περίπτωση που χρήζει νοσηλείας, γίνεται συνέχιση της παρακολούθησης του ατόμου στο νοσοκομείο και μετά την νοσηλεία, υπάρχει σταθερή παρακολούθηση και συνέχεια στην φροντίδα (follow-up).

 • Προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και ειδικές θεραπείες στο σύνολο του ενήλικου και παιδικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, παρέχονται θεραπείες, όπως ψυχοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτική γονέων, ομαδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή και εικαστική θεραπεία. Παρέχεται επίσης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης.
 • Συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες και υπηρεσίες (Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Κέντρο ημέρας, ΚοιΣΠΕ, Κοινωνική Μέριμνα) της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος Ν. Φωκίδας για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελούμενων. Παράλληλα, συνεργάζεται στενά με μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τοπικούς φορείς (Δήμους, Αστυνομία, Εισαγγελία, Πρόνοια κ.α.) και την αυτοδιοίκηση με στόχο την διασύνδεση και την συν λειτουργία των φορέων προς το όφελος του πολίτη. Πρότυπο μοντέλο Δικτύωσης αποτελεί το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ», το οποίο εξυπηρετεί την άμεση διασύνδεση και δικτύωση των φορέων υγείας του νομού.
 • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην συστηματική Αγωγή Κοινότητας, δηλαδή στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, την πρόληψη και την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου. Σταθερή συνεργασία στο πλαίσιο της πρόληψης καλλιεργείται με την σχολική κοινότητα, μέσα από την υλοποίηση δράσεων, όπως ομάδες εφήβων/παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.
 • Επιτελεί επιστημονικό – εκπαιδευτικό έργο που περιλαμβάνει την εκπαίδευση των στελεχών της σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα, την συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, παρουσιάσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, συμμετοχή σε έρευνες, διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων προς τρίτους.

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικότητες όπως ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, λογοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός, διοικητικό προσωπικό. Για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, η διεπιστημονική ομάδα μεταβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού, σε σταθερό χρόνο, σε δεκαπενθήμερη βάση. Η ΚΜΨΥ Ν. Φωκίδας, λειτουργεί στο σύνολο 12 κλιμάκια τα οποία είναι:

 • Κλιμάκιο Άμφισσας  (καθημερινή λειτουργία, στα γραφεία της ΚΜΨΥ, Εθνικής Αντιστάσεως 13).
 • Κλιμάκιο Ιτέας, Δελφών – Χρισσού, Γραβιάς – Πολυδρόσου,  Λιδορικίου, Ερατεινής, Ευπαλίου,  Δεσφίνας, Γαλαξιδίου, Αμφίκλειας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22650 22600 (εσωτερικό 101) & 22650 22924 (για ραντεβού)

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός

Όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται δωρεάν με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.