Παρουσίαση των δράσεων πρόληψης & ευαισθητοποίησης στο 5ο Συμπόσιο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το πολυδιάστατο έργο πρόληψης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας Π. Σακελλαρόπουλος (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος) σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο στο 5ο Συμπόσιο Εικαστικής Ψυθεραπείας: “Tο μεταμορφωτικό αντικείμενο στην τέχνη, την ψυχοθεραπεία και την κοινωνία” το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Νοεμβρίου 2019.
Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν εξέτασαν γενικά την αξιοποίηση της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης, επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων, αλλά και των αρχών, της μεθοδολογίας και των τεχνικών που αξιοποιούμε στην ενδυνάμωση/ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών, των γονέων & των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η κα. Δέσποινα Κατσούδα, Ψυχολόγος και Μη Κατευθυντική Θεραπεύτρια Ομάδας της Δομής Αττικής της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Π. Σακελλαρόπουλος, συντόνισε το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Πρόληψη στην Κοινότητα» και παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων σε 389 εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια του προγράμματος πρωτοβάθμιας πρόληψης που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2018-9 σε 24 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο: «Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης/ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική Κοινότητα με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες 2018-9».
Οι παρεμβάσεις αυτές αξιοποιούν τις αρχές, τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (NDI) και της Εικαστικής θεραπείας και οργανώνονται σε ένα σύνολο άτυπων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τεχνικές βιωματικής μάθησης που αξιοποιούν ποικίλες τεχνικές και εφαρμογές της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στόχος των παρεμβάσεων σε εκπαιδευτικούς είναι τόσο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ψυχικής υγείας, όσο και η ενδυνάμωσή τους με γνωστικά εφόδια και βιωματικές τεχνικές προκειμένου να ανταποκρίνονται στο σύνθετο έργο τους, δίνοντάς τους παράλληλα, την ευκαιρία να επεξεργαστούν βαθύτερους προβληματισμούς και θέματα που αγγίζουν τη διαχείριση της καθημερινής επικοινωνίας με τους μαθητές τους.
Στο τραπέζι συμμετείχαν επίσης: η κα. Σταυρούλα Μπέκιου από τη Δομή Φθιώτιδας, η οποία παρουσίασε το θέμα: «Η τέχνη μέσα από τον εθελοντισμό και την δικτύωση ως μέσο ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα» και η κα. Παρασκευή Δασκαλοπούλου από τη Δομή Φωκίδας, η οποία παρουσίασε την «Ομάδα Τέχνης με Γονείς και Παιδιά».
Η κα. Δέσποινα Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος – εικαστική ψυχοθεραπεύτρια συντόνισε το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση στην ΕΚΨ & ΨΥ Π. Σακελλαρόπουλος». Η κα. ΠαπαΪωάννου, παρουσίασε τα προγράμματα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας ως συμπληρωματική ή κύρια θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο στο πλαίσιο της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής και παρουσίασε μια νέα ομάδα εικαστικής θεραπείας με ψυχωτικούς ασθενείς. Στο ίδιο τραπέζι παρουσίασαν επίσης τις δράσεις τους η κα. Αγγελική Φωτεινού, δραματοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, και κοινωνική λειτουργός στη Δομή Αττικής, η οποία πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα: «H δημιουργικότητα ως μέσο και καταλύτης στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση ατόμων και ομάδων». Η κα. Άντα Παϊζη, Senior Dance Movement Therapist & Supervisor της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος, που εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο, μίλησε με θέμα: «Χορεύοντας προς τη Μεταμόρφωση: Η πορεία προς την ολοκλήρωση ενός κλινικού εξελικτικού ψυχαναλυτικού μοντέλου χοροκινητικής ψυχοθεραπείας με ογκολογικούς ασθενείς». Η κα. Ιωάννα Βαρβατζίκη από τη Δομή Αλεξανδρούπολης έκανε παρουσίαση με θέμα: «Η λειτουργία της τέχνης μέσα στις ομάδες ενδυνάμωσης ως μέσο για την ανάρρωση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα».

Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου η κα. Δέσποινα Κατσούδα υλοποίησε εργαστήριο με τίτλο: «Με τα μάτια κλειστά». Το εργαστήριο αξιοποίησε την τεχνική της αυτόματης κατασκευής με πηλό παρέχοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολυδιάστατης αυτής συμβουλευτικής πρακτικής στον τομέα της ευαισθητοποίησης και της πρωτοβάθμιας πρόληψης στην ψυχική υγεία. Η κα. Δέσποινα Παπαϊωάννου συντόνισε το εργαστήριο «Γέφυρες και Περάσματα», ένα εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας στο οποίο οι συμμετέχοντες διερεύνησαν ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι εσωτερικές μας γέφυρες και τα περάσματα; Τι θέλουμε να γεφυρώσουμε, γιατί; Πώς τις δημιουργούμε; Πότε είμαστε έτοιμοι να τις περάσουμε; Τι θα πάρουμε μαζί μας και τι θα αφήσουμε;

Μετάβαση στο περιεχόμενο